20.02.2017.    
 


 Edukativna radionica povodom Dana močvarnih staništa
 
U Dječjem vrtiću Petrinjčica obilježio se  Dan vlažnih, močvarnih staništa  kroz kratke edukativne radionice. Djelatnica Zaštite prirode Sisačko-moslavačke županije  Sandra Kalabić, čuvarica prirode,  približila je djeci svih starijih odgojnih skupina, pojam močvare i životinja koje žive u njoj.   Dan močvarnih staništa se obilježava 2. veljače.  Najviše zanimanja djeca su pokazala za kornjaču , koju neki imaju kod kuće,  a i jedna kornjača živi u objektu vrtića. Naučila  su kako postupiti u situaciji kad se nađe u prirodi.  Dan kornjača se obilježava 23. svibnja. 

Nakon edukacije  slijedio je animirani film , Čudesni svijet kornatskog podmorja, Priča o Leonardu, priča o  kornjači iz našeg Jadranskog mora. Djeca su se zahvalila čuvarici prirode, rendžerici  na posjeti i obećala čuvati prirodu.  
 

 
       
17.02.2017.    
 


                      LIJEČNICA U MIROVINI POSJETILA VRTIĆ

U objektu Slap, Dječjeg vrtića Petrinjčica, odgojne skupine Kockice i Loptice, posjetila je poznata petrinjska liječnica u mirovini, Vlasta Kosak. Djeci tih odgojnih skupina, predstavila je zanimanje liječnika i pridružila im se u igri u njihovim kutićima liječnika. A njezin dolazak u vrtić, potaknut je prijedlogom njezinog unuka Frane, da se njegova baka Vlasta dođe igrati u vrtić. U njegovoj skupini Loptice, u nekoliko navrata boravili su djedovi i bake, sudjelujući u različitim aktivnostima, kroz koje su djeca doznala da bake i djedovi svašta znaju, te da se s njima zabavno družiti. Iz tog razloga i „baka koja dobro zna biti doktorica“,  odazvala se pozivu da dođe u kutić liječnika igrati se s djecom.  Kako, i u susjednoj skupini Kockice, odgojiteljica Marine Preradović Kosak i Štefice Roksa, postoji Ambulanta doktorice Pliško, doktorica Vlasta, posjetila je i djecu te skupine. Kockice i Loptice, aktivno su sudjelovale u razgovoru s liječnicom. Djeca su joj otkrila u kojim prilikama posjećuju  liječnika, i što im sve liječnik pregledava. Ispričala su joj i kako se brinu o osobnoj higijeni, kada peru ruke i zube, te što sve vole jesti. Liječnica Vlasta podsjetila je djecu da je važno jesti raznovrsnu hranu, da trebaju više boraviti na zraku, a manje gledati televiziju i igrati računalne igrice. Stetoskopom koji je imla oko vrata, doktorica je preslušala djecu koja su to željela. Djeca su potom i sama dobila mogućnost osluškivali otkucaje srca svojih prijatelja, a i liječnica je došla na red za preslušavanje. Ponijela je baka doktorica i iglu, te su djeca donijela bolesnu lutkicu da je baka „pikicom“ izliječi. Osim liječničkog pribora, baka Vlasta, ponijela je i svoje fotografije iz djetinjstva, koje je pokazala djeci skupine Loptice. Djeca su spoznala da je i baka nekada bila mala kao i oni, i da je išla u školu da postane liječnica. Na taj način uvidjeli su da je proces starenja prirodan, i da bez obzira na to što baka liječnica više ne radi, puno toga zna i da je dobro društvo za igru. Upravo takvim i sličnim aktivnostima, odgojiteljice Anabela Kunert i Maja Latin, žele potaknuti djecu na druženje sa starijim osobama, njegujući dobre međugeneracijske odnose i otklanjajući moguće negativne predrasude o starijim osobama.
Na kraju druženja s liječnicom , i Kockice i Loptice, uručile su svoje zahvalnice liječnici Vlasti, kao podsjetnik na prijepodne provedeno u vrtiću u zajedničkoj igri, druženju i učenju.
 

 
       
17.02.2017.    
 


 U četvrtak 16. veljače skupina „Suncokreti“ održala je radionicu za roditelje povodom maskenbala. Roditelji su izrađivali kostime „Snijegovići“ od neoblikovanih i prirodnih materijala sa kojima će se njihova djeca predstaviti na vrtićkom maskenbalu. Pokazali su veliko oduševljenje izabranom temom te kreativnost u izradi kostima. 
Djeca su bila radosna zbog novih maski i kostima, koje su roditelji za njih izradili i odmah su veselo zapjevali svom „Snijegoviću“.
 
„Snijegovići bijeli naš,
Daj pokaži što ti znaš.
Daj zapleši s nama baš,
Daj pokaži što ti znaš!
 
Šešir ti je lonac plavi,
Žuta mrkva nosić pravi.
Palica ti metla duga,
Nitko ne smije da se ruga...“ 
 
Hvala svim roditeljima koji su se odazvali na radionicu!
 

 
       
15.02.2017.    
 


                              Loptice posjetile čajdžinicu i Sobu čuda

Djeca skupine Loptice, iz objekta Slap, Dječjeg vrtića Petrinjčica, u srijedu 8. veljače, provela su zanimljivo edukativno prijepodne u Sisku. Sa svojim odgojiteljicama Anabelom Kunert i Majom Latin, autobusom su se zaputili u Sisak, kako bi posjetili Čajdžinicu Džennet i Sobu čuda. Veselje i oduševljenje djece zbog tog malog izleta, bilo je iznimno veliko, jer su djeca već duže vrijeme iščekivala dan kad će im se ostvariti želje. Naime, male Loptice su od jeseni ove godine u sklopu projekta Ljekovito bilje, upoznavale mnogobrojne vrste čajeva i njihovu ljekovitost.  Saznale su Loptice, i kako je nastao čaj, izrađivale su svoj katalog čajeva, donosile su svoje šalice za čaj, modelirale šalice od gline, ispijale čajeve. U svojoj sobi imaju i kutić čaja koji su organizirale uz pomoć odgojiteljica. Njihovi roditelji su se uključili u obogaćivanje kutića, a već idući tjedan roditelji će im na radionici pripremati kostime za petrinjski fašnik na temu čaja.
Kada su djeca saznala da u Sisku postoji čajdžinica, poželjela su upoznati to mjesto i tamo popiti čaj. Stoga su njihove odgojiteljice, organizirale odlazak u Sisak u posjet Čajdžinici Džennet. U čajdžinici ih je dočekala ljubazna vlasnica Sanja Hodak, koja je čajeve za tu prigodu servirala djeci u različitim servisima, kako bi djeca imala priliku vidjeti iz kakvih se sve servisa može ispijati čaj. Vlasnica čajdžinice, otkrila je djeci da naziv čajdžinice Džennet, na arapskom jeziku znači raj, jer joj je žeja bila da se njezini gosti osjećaju ugodno, kao u raju. I zbilja Lopticama je bilo jako ugodno u tom prostoru koji nudi mnoštvo različitih čajeva. Uživali su na čajanki, te su se jednoglasno složili da je čaj „prefin“. Za uspomenu na posjet vlasnici čajdžinice poklonili su svoj rad sa servisima za čaj, koji su za tu prigodu marljivo izradili.
Nakon čajdžinice, posjetili su i Sobu čuda, koja se nalazi u neposrednoj blizini. O postojanju Sobe čuda, Loptice su doznale od svoje prijateljice iz skupine, Ane. Ana je djeci ispričala koje se sve igračke nalaze u toj sobi, te su i sama poželjela vidjeti tu „čudesnu sobu“. Odgojiteljice su kontaktirale izvršnu direktoricu Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Aleksandru Milković,   koja je rado prihvatila prijedlog i omogućila posjet Sobi čuda. Prilikom posjeta Sobi čuda djecu je dočekala senzorna terapeutkinja Luna, koja je djecu upoznala s prostorom i omogućila im isprobavanje svih sprava koje se tamo nalaze. Soba čuda pružila je djeci mogućnost dobre zabave, gdje su uživali u bazenu s lopticama, na toboganu, različitim ljuljačkama i velikim mekanim strunjačama.  U ime skupine Loptice, Ana je uručila rad koji su ona i njezini prijatelji nacrtali da razvesele svu djecu koja koriste taj prostor.
Odgojiteljice skupine ovom prilikom zahvaljuju svima koji su im priskočili u pomoć oko organizacije izleta, jer su na taj način djeci omogućili nova znanja i iskustva. 
 

 
       
09.02.2017.    
 


 Zimovanje u Krašogradu
 
Od 16.1. do 19.1.2017. djeca našeg vrtića (skupine Ptičice, Loptice, Kockice i Mišići) su zimovala u Krašogradu. Zimovalo je 22 djece u pratnji tri odgojiteljice: Jasne Mikulić, Anabele Kunert i Dubravke Gobac. Sva djeca su dobila diplome uspješnog savladavanja male škole skijanja. Za vrijeme boravka u Krašogradu za djecu su organizirane različite igre pod vodstvom njihovih animatora, kino predstave i završna disko večer gdje je podijeljeno još diploma za različite vještine i originalnost kostima. Djeca su bila presretna i radosna za vrijeme boravka u Krašogradu jer je vrijeme bilo pogodno za skijanje, sanjkanje, grudanje i izradu snjegovića. Kući smo se svi sretno vratili puni dojmova, radosti, novostečenih znanja i vještina.
 

 
       
23.12.2016.    
 


 Razigrana i rasplesana djeca Dječjeg vrtića "Petrinjčica“ Slap ugostili su danas svoje eko kumove, djelatnike Vodoopskrbe Kupa d.o.o. i  Djeda Božićnjaka, koji  im je tom prigodom poklonio punu vreću slatkiša.
 
Suradnja Dječjeg vrtića Petrinjčica i Vodoopskrbe Kupa d.o.o. traje od 2015.g., prihvaćanjem kumstva kojim podržavaju Međunarodnu eko školu, status što ga je naš vrtić dobio na temelju vrijednih postignuća u provođenju projekata iz područja odgoja za održivi razvoj. 
 
Djeca su svoje kumove i voljenog djedicu razveselili prigodnim pjesmicama i darivali ih svojim crtežima i čestitkama. Obećali su Djedici kako će i dalje biti dobri, te će provodeći zajedničke projekte sa svojim eko kumovima još više brinuti o prirodi i čistoći svog okoliša. Na kraju su svi zajedno složno zaplesali... 
„Hvala ti dragi Djede, dođi nam ponovno dogodine!“ – klicala su radosna dječica.
 

 
       
22.12.2016.    
 


  ZA NAJSLAĐE BLAGDANE ZASLUŽNE SU BAKE
U Dječjem vrtiću Petrinjčica vlada pravi predblagdanski ugođaj.  Djeca se vesele Božiću i sudjeluju u raznovrsnim blagdanskim aktivnostima. U definitivno najslađoj blagdanskoj  aktivnosti, u ponedjeljak prijepodne, sudjelovala su djeca skupine Loptice, iz objekta Slap.  Uz pomoć svojih baka, koje pripremaju najfinije božićne kolače, Loptice su imale priliku naučiti pripremati ukusne i slatke božićne kolače. Predivnu tradiciju pripreme božićnih kolača, bake: Marica Ferčić, Marijana Fiala, Elizabeta Martinović i Branka Ogulinac, koju su  one naučile od svojih mama i baka,  prenosile su na svoje unuke i nihove prijatelje. Djeca su s puno veselja sudjelovala  u pripremi medenjaka, kiflica od kokosa i oraha, krancli i krašuljaka. Uživala su u pripremanju tijesta, rezuckanju oraha, čokolade, oblikovanju kuglica, izrezivanju različitih oblika i naravno ukrašavanju. Uz božićne pjesmicei vrijedne ruke djece i baka, plehovi su brzo bili puni kolača spremnih za pečenje. A da bi se kolači ispekli, pripomogao je njihov dobar susjed,  Enver Morina, koji im uvijek priskoči u pomoć kad treba. Striček Edi, kako ga djeca od milja zovu, uz pomoć svojih vrijednih i ljubaznih djelatnika, omogućio je da se kolači ispeku u njegovoj pekarni „Edi, pa se cijelom ulicom širio divan miris božićnih kolača. Zbog svih dobrih djela koja redovito čini za njih, djeca su ga sa svojim odgojiteljicama iznenadila čestitkom koju su mu uručila. Djeca su  uz svoje odgojiteljice Anabelu Kunert i Maju Latin, i  bakama  pripremila blagdanske čestitke, kao zahvalu za njihov dolazak i nesebično dijeljenje tradicije pripreme božićnih kolača. Svojim dolaskom bake su poklonile djeci svoje vrijeme, društvo i znanja, što ni jedan materijalni poklon ne može zamijeniti. Ovom aktivnošću, odgojiteljice su održale obećanje djeci dano u listopadu ove godine kada su djeca nakon pečenja kolača s jabukama, poželjela da   bake opet  dođu u vrtić peći kolače. Istovremeno ova aktivnost, bake i djecu  je još više povezala i stvorila nezaboravne  uspomene koje će djeca pamtiti cijeli život.
Za one koji se pitaju što se dogodilo s pečenim kolačićima, otkrit ćemo vam da su bili toliko neodoljivo fini i ukusni i da se dio odmah u slast „smazao“. Ono što je ostalo Loptice, planiraju nekome pokloniti za Božić, jer jestivi pokloni pečeni s ljubavlju uvijek su najbolji odabir. Zato Loptice čuvaju tajnu i čekaju Božić!
 

 
       
14.12.2016.    
 


                          Za blagdane s osmjehom na licu
 
Iako maleni stasom, djeca odgojne vrtićke skupine Suncokreti iz Dječjeg vrtića Petrinjčica pokazali su se veliki srcem.
Zajedno sa svojim roditeljima i odgojiteljicama Marijom Pavelić Tintor i Gordanom Pećirko prikupili su darove za djecu smještenu u Tajnom skloništu Centra za žene Adela, a sve u želji da ih razvesele i uljepšaju im blagdane. Djeca i roditelji su se s velikim oduševljenjem uključili u ovu humanitarnu akciju, svjesni da se sva djeca raduju poklonima i da treba pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Na taj način se već u najranijem djetinjstvu djecu senzibilizira za dijeljenje, toleranciju i suosjećanje s onima koji su u potrebi i na aktivno djelovanje u sredini u kojoj žive. 
Centar za žene Adela Sisak je nevladina udruga koja uz Savjetovalište za podršku ženama vodi i Tajno sklonište za žene i djecu obiteljskog nasilja.
Suncokrete i Adelu povezala je dr. Sci. Daša Poredoš Lavor iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ koja je u više navrata surađivala sa Dječjim vrtićem Petrinjčica.
Predsjednica Centra za žene Adela, Marijanka Kovačević zahvalila je malim humanitarcima i uručila im Zahvalnicu za njihovu hvale vrijednu akciju, te poklon paket pribora za crtanje.
Na kraju druženja Suncokreti su svojim gošćama otpjevali „Zvončiće“, a svojim malim prijateljima u Tajnom skloništu uručili su čestitku za Božićne blagdane u kojoj su im svojim crtežima poželjeli sretnije i mirnije djetinjstvo.
 

 
       
08.12.2016.    
 


              Kreativno edukativna božićna  radionica

Kako bi zajedno s djecom, izrađivala božićna drvca od starih novina, drugu godinu za redom male Loptice, u objektu Slap, posjetila je naša kreativna sugrađanka Andrea Bobinac Maglić. Na radionici su aktivno sudjelovale i studentice predškolskog odgoja Učiteljskog fakulteta, odsjeka u Petrinji, a u sklopu Metodike upoznavanja okoline. One su  imale priliku zajedno s djecom usvojiti  tehniku pletenja novinskim papirom. Djeca koja su se tijekom protekle pedagoške godine susrele s ovom tehnikom, brzo su je se prisjetila i usavršila ju. Novoupisana djeca svladavala su novu tehniku uz pomoć voditeljice radionice Andreje, a prijatelji  koji znaju tehniku priskočili su im u pomoć. Vrijedne male i velike ruke od starog novinskog papira izradile su ekološka božićna drvca,  koja će uz svoje odgojiteljice oslikati i perlicama ukrasiti. Uz ostale sadržaje koje njihov Vrtić planira izložiti na petrinjskom božićnom sajmu Tominju, naći će se i ovi borići.  Kako bi djeci i studenticama približile običaj Tominja, ali i sve ostale petrinjske, božićne običaje, odgojiteljice Anabela Kunert i Maja Latin,  na radionicu su pozvale poznatog petrinjskog povjesničara, profesora Ivana Rizmaula. Profesor Rizmaul, rado se odazvao radionici i upoznao prisutne s petrinjskim božićnim običajima, kao što su sijanje pšenice, Betlemaši, Tominje, i sl. Tako su mali vrtićanci i studentice predškolskog odgoja obogatli znanja vezana uz stare petrinjske običaje. Na kraju kreativno edukativnog druženja, djeca su svojim gostima, koji su s njima podijelili svoja znanja i izdvojili vrijeme za njih, uručila radove koje su zajednički s puno strpljenja i ljubavi izradili, kao zahvalu i sjećanje na ovaj dan.
 

 
       
05.12.2016.    
 


 Dječji vrtić Petrinjčica već tradicionalno u vrijeme početka Adventa organizator je kreativnih radionica za roditelje: izrade adventskih ukrasa i novogodišnjih čestitki. Sudionici radionica su većinom roditelji djece polaznika vrtića i odgojitelji. 
Roditelji djece odgojne skupine „Suncokreti“ i odgojiteljice Marija Pavelić Tintor i Gordana Pećirko, uz pomoć pripravnice Matee Butina, i ove godine su vrijedno prionuli na posao, te su s puno ljubavi i strpljenja izradili mnoge unikatne kreacije –  omiljene igračke za svoju djecu, Nikoline čizme, pozlaćene šibe, kao i lijepe adventske ukrase ...
Uz prigodne blagdanske pjesme i dobro raspoloženje prisutnih, nastali su mnogi originalni i maštoviti uradci, koji će obogatiti „Nikoline“ čizmice s darovima i oplemeniti prostor u kojem djeca borave. 
"Suncokreti" zahvaljuju roditeljima na suradnji, pomoći i plemenitosti, a svima vama žele čestit Božić i sretnu Novu godinu.
 

 
       
02.12.2016.    
 


 U skupini Mišići već četvrtu godinu se tradicionalno održala radionica povodom dolaska djeci najmilijeg lika- Svetog Nikole.

Roditelji i djeca ove su godine zajedno izradili tuljak za poklone.

Kako je vrijeme darivanja, djeca su izvlačila ime prijatelja kojem će pokloniti skroman darak i na taj način ostvariti potrebu i želju da drugog razvesele.

Nakon radnog dijela radionice nastavilo se druženje djece, roditelja i odgojitelja. Djeca su recitirala, pjevala i naučila roditelje tradicijsku igru „Tko je moje guske krao“.

Sretni i veseli očekujemo dolazak Svetog  Nikole.


 
       
01.12.2016.    
 


 Projekt Ljekovito bilje, započet prošle godine u skupini Loptice, nastavio se i u novoj pedagoškoj godini. Nastavljena je i suradnja s Pinom Žilić, koja  je odgojiteljicama ukazala na želju za daljnjom suradnjom na projektu, iako njezina Ema više nije dio skupine, jer je krenula u školu. 
 Tako su male Loptice u petak prijepodne  imale priliku pripremati ljekoviti melem od nevena. Jako su se radovale pripremi, jer su neven sami uzgojili.  Ovog proljeća, djeca su posijala neven, koji su potom presadila u ljekovitu gredicu koju su napravili uz pomoć roditelja. Kada je neven  procvjetao djeca su ga brala i sušila. Ovaj melem ima tako posebnu vrijednost.  Loptice su pažljivo pratile postupak pripreme melema, a od voditeljice radionice djeca su doznala da će dobiveni melem moći koristiti za ispucale usnice, za zacjeljivanje rana, za ozeble ruke i ispucalu kožu kako bi joj povratile nježnost i zdravlje. Svako dijete imalo je priliku ukrasiti poklopac svog melema, crtajući  neven, ispisujući  njegov naziv  i  svoje ime. 
Voditeljica Pina je s djecom upriličila i ljekovitu čajanku u novom kutiću čaja, koji su osmislile odgajateljice Anabela i Maja, kako bi na zanimljiv način kroz igru istraživale ljekovitost čajeva, a pripremaju i vlastiti katalog čajeva. Ovom prigodom, voditeljica radionice Pina, pripremala je s djecom čaj od majčine dušice koji je idealan čaj za svako dijete.  Majčina dušica je vrlo skromna biljka koja raste na kamenjaru no njena ljekovita svojstva su velika. One koji je koriste štiti poput majke od raznih tegoba, a osobito je učinkovita kod prehlade i grlobolje. 
Na kraju druženja Loptice su voditeljici radionice, uručile mali poklon, kako bi se zahvalile na zanimljivom prijepodnevu koje je osmislila za njih.
 

 
       
01.12.2016.    
 


 Prikupljanjem čepova „Loptice“ pomažu oboljelima
 
Nakon što su u prosincu prošle godine, poslala svoju prvu pošiljku plastičnih čepova, na adresu Udruge oboljelih od leukemije i limfoma, u Čakovec, djeca skupine Loptice, Dječjeg vrtića Petrinjčica,  nastavila su i dalje s humanitarnom akcijom prikupljanja čepova. Poticaj da se uključe u projekt Udruge oboljelih od leukemije i limfoma, pod nazivom „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“, došao je  od Maje Holsinger, mame djevojčice Ane koja pohađa skupinu Loptice. Odgojiteljicama skupine dala je prijedlog, te su one u dogovoru s djecom i roditeljima započele prikupljati čepove. Tako su i tijekom cijele ove godine Loptice, marljivo  prikupljale  plastične čepove. Umjesto da ih bacaju u smeće,  djeca su čepove donosila u vrtić, u kutiju predviđenu za njihovo odlaganje. Na taj način sudjelovanje u ovom projektu ima dvostruko djelovanje. Osim što sakupljanjem čepova pomažu kupnju lijekova za oboljele,  stječu i navike kako okoliš očuvati i činiti ga ljepšim i čišćim. Sve sakupljene čepove, uz pomoć svojih odgojiteljica Anabele Kunert i Maje Latin, spakirali su u kutije koje su za tu prigodu  oslikali božićnim motivima. Kako bi čepovi stigli na adresu Udruge oboljelih od leukemije i limfoma, sa sjedištem u Čakovcu, pobrinuo se naš sugrađanin Robert Ramušćak, koji ih je dostavio u Čakovec proteklog vikenda. Odgojiteljice i djeca skupine Loptice, zahvaljuju mu što se prijevozom čepova do odredišta, uključio u humanitarnu akciju, i pripomogao da ovaj Božić nekome bude poseban.
 

 
       
28.11.2016.    
 


 Već tradicionalno svake godine, krajem studenog, odgojiteljice skupine Loptice, roditelje djece, pretvaraju u pomoćnike Svetog Nikole. Tako su  se i ove godine, u srijedu 23. studenog, u sobi dnevnog boravka skupine Loptice, roditelji okupili kako bi izradili poklon za svoje dijete. Od starih čarapa koje su prikupljali, dizajnirali su nove i originalne igračke za svoju djecu.Radionici se odazvala i   baka Zlata Preradović,  koja je uz mamu Ljiljanu Šako na mašini šivala igračke koje su roditelji krojili. U izradu igračaka roditelji su utkali puno ljubavi, truda, maštovitosti i kreativnosti, a to se ne  može kupiti novcem. Sada osim djece i roditelji nestrpljivo iščekuju dolazak djeci omiljenog svetca, kako bi se zajedno mogli igrati s novom neprocjenjivo vrijednom igračkom.


 
       
10.11.2016.    
 


 Na ljetovanju u Poreču, od 13.-16. rujna, boravilo je dvanaestero djece skupine Loptice, iz Dječjeg vrtića Petrinjčica. Odlazak na ljetovanje omogućio im je Valamar Riviera d.d., u sklopu svojih donacija „Tisuću dana na Jadranskom moru“. Odgojiteljice skupine Loptice, Anabela Kunert i Maja Latin, prijavile su projekt „Volim i prihvaćam sebe i druge“, na Valamarov natječaj.  Ugodno su se iznenadile kada se projekt našao među odabranima za besplatan boravak djece na moru s punim pansionom. 
 Tako su se male Loptice, u pratnji svojih odgojiteljica i pedagoginje Višnje Vukša, našle na ljetovanju u obiteljskom Valamar Resortu, gdje su  četiri dana boravila smještena u vilama Tamaris. Kako je osim Valamara, i vremenska prognoza bila na njihovoj strani, uživali su u pravom smislu te riječi, i iskoristili maksimalno vrijeme boravka, različitim sadržajima koje Resort nudi. Kupali su se u bazenima i moru te isprobali jacuzzi i tobogane. Na pješčanoj plaži djeca su uživala, gradeći različite utvrde od pijeska, zatrpavajući  se  pijeskom, te igrajući nogomet, gdje su narukvice za plivanje postale golovi.   Animatori Maro Cluba, koji se nalazi u sklopu Resorta, organizirali su Gusarski dan, te su djeca imala priliku sudjelovati u potrazi za blagom. Kući su ponijela diplome kao uspomene na tu veselu avanturu. Vozeći se u vlakiću, obišli su cijeli kompleks u kojem su bila smještena. Svaku večer nezaobilazan je bio disco ples s maskotom Marom (rak s puževom kućicom), kojeg su djeca od milja zvala Gospon Klještić. Svakodnevno su u restoranu hotela Tamaris, uživala u ukusnim obrocima, sladoledima, voću, kolačima, palačinkama, različitim napitcima.
Posljednjeg dana ljetovanja, uputili su se u obilazak grada Poreča. Na Trgu slobode, obišli su Giostra sajam koji se održavao. Na sajmu su sreli i djecu iz porečkog vrtića Cipelići te su se s njima upoznali i kratko družili. Nakon razgledavanja Poreča , odmorili su se uz sladoled i puni dojmova krenuli na put kući do Petrinje, gdje su ih s nestrpljenjem iščekivali roditelji. U busu su svi prepuni dojmova, zaspali, a po dolasku u Petrinju, uslijedilo je prepričavanje doživljaja, o kojima će se pričati još dugo, dugo.
Odgojiteljice, također ne skrivaju zadovoljstvo. Kao i djeca,  i one će pamtiti ovo posebno i nezaboravno ljetovanje, koje im je omogućio Valamar. Stoga se ovim putem, zahvaljuju Valamaru što je naš projekt uvrstio među one koje je odlučio nagraditi ovako prekrasnim i sadržajnim ljetovanjem.
 

 
       
08.11.2016.    
 


 Već tradicionalno svake jeseni u vrtiću Petrinjčica, održava se kestenijada. Tako se i ove godine iz dvorišta vrtića u Mažuranićevoj ulici, mogao osjetetiti miris pečenih kestena. Na veliko veselje djece, ovog puta u ulozi kestenjara našli su se djedovi djece starije vrtićke skupine Loptice. Nakon što su proteklog tjedna bake pokazale kako su prave majstorice u pripremi kolača od jabuka, na red su došli djedovi da pokažu svoje iskustvo u pečenju kestena.  I zaista, djedovi  su se pokazali pravim iskusnim kestenjarima. Majstorski  su pripremili vatru, kako  bi  kesteni bili dobro pečeni. Red za kestene bio je dugačak, a djedovi su se trudili tuljke djece napuniti pečenim kestenima, a i  priskočili  su im pomoći čistiti kestene.  Dok su djedovi brinuli da se kesteni dobro ispeku, djeca su se natjecala u nošenju kestena u žlici, te su uz pomoć odgojiteljica izrađivala tuljke za kestene. A da bi djedovi imali šta peći, pobrinuli su se roditelji djece svih odgojnih skupina, koji su donosili kestenje, a neki su pripomogli djedovima u nasijecanju kestenja. 
Kao i bake, i djedove su djeca iznenadila zahvalnicama, koje su im uručila na kraju njihovog zajedničkog druženja. Odgojiteljice zahvaljuju djedovima: Zdenku Fiali, Darku Holsingeru,  Slaveku Kosaku, Vladi Ostrmanu, Stevi Samojloviću, Vladi  Rogošiću i Josi Vujasiću, što su se odazvali pozivu i svojim unucima i svoj vrtićkoj djeci omogućili da se zaslade ukusnim pečenim kestenima. Možda jednog dana kada budu odrasla i  osjete miris kestena, ista ova djeca sjetit će se vrtićkih dana i svojih djedova u ulozi kestenjara
 

 
       
04.11.2016.    
 


 U objektu Slap, dječjeg vrtića Petrinjčica, djeca skupine Loptice, obilježila su zajedno sa svojim bakama, Svjetski dan jabuka. Nakon što su prethodnih dana prisjetili ljekovitih svojstava jabuke, i nakon priča i pjesmica o jabukama, prionuli su pripremati slastice od kraljice voća-jabuke. 
Kako bi pripremili najfinije štrudle i kolače, Loptice su u pomoć pozvale svoje bake, koje imaju veliko iskustvo, a prema izjavama djece  pripremaju najbolje kolače. Tako su na Dan jabuka, tijekom prijepodneva s djecom u vrtiću boravile, bake: Milka Golub, Marijana Fiala, Elizabeta Martinović, Zlata Preradović i Maja Samojlović. Prenosile su one tako svoja znanja na svoje unuke i njihove prijatelje, ali i na njihove odgojiteljice. Pripremale su se štrudle od gotovih i domaćih kora, kao i  kolač od keksa, pudinga i jabuka. Djecu je veselilo sudjelovanje u zajedničkoj aktivnosti s bakama. Pomagala su pri ribanju jabuka ribežima, mijesila su tijesto za domaće kore, valjala ih valjkom i potom ih rukama s bakama razvlačila, posipala su ribane jabuke po korama, slagala su kekse, pripremala šlag... Kada je sve bilo  gotovo, nestrpljivo se čekao trenutak kada će štrudle biti pečene. Nakon ručka uslijedio je najslađi trenutak, degustacija vlastitih proizvoda. Djeca su bakama kao podsjetnik  za ovaj nezaboravan dan, uručila zahvalnice.
Odgojiteljice Anabela Kunert i Maja Latin, zahvaljuju bakama na odazivu i na lijepoj suradnji , jer smatraju  da ovakve aktivnosti imaju višestruke koristi.  Djeca usvajaju znanja i vještine, a bake dobivaju priliku zaviriti u vrtić svojih unuka, družiti se s njima i njihovim prijateljima, i prenijeti im neka nova znanja i iskustva. Kako su ovakva druženja od neprocjenjive važnosti,  već  idućeg tjedna na redu su djedovi i tradicionalna kestenijada.
Zahvalu odgojiteljice upućuju i ravnateljici Doma za starije i nemoćne, gđi. Vesni Šarić, koja je omogućila pečenje štrudli u kuhinji Doma, kao i djelatnicima kuhinje koji su se pobrinuli oko pečenja.
 

 
       
03.11.2016.    
 


 Međunarodni dan štednje skupina Mišići je obilježila posjetom OTP banci u našem gradu. Vidjeli su ljude koji čekaju red da bi podigli novac i saznali kako se to može učiniti i čemu služi bankomat. Dječaka Lea se najviše dojmio plakat s vanzemaljcem Otom koji je simbol dječje štednje pa smo od ljubazne voditeljice gospođe Višnje Dejanović dobili kopije koje djeca mogu bojati. Svako dijete je dobilo i igru Čovječe ne ljuti se sa znakom Ota.
Hvala ljubaznim djelatnicama OTP banke
 

 
       
01.11.2016.    
 


                         Suncokreti čestitali Svjetski dan štednje
 
Povodom Svjetskog dana štednje, djeca Dječjeg vrtića Petrinjčica iz skupine Suncokreti posjetili su poslovnicu Erste banke gdje su doznali što se sve u banci radi i kako se to u njoj pohranjuje i „čuva novac“. 
Naučili su i kako se koristi bankomat. Kao pravi klijenti uzeli su svoje redne brojeve, a na šalteru su umjesto novca, podigli sokove i bombone kojima su ih počastili ljubazni domaćini. Za uspomenu na posjet banci dobili su i balone.
Zauzvrat mali su posjetitelji bankarima čestitali Svjetski dan štednje velikom čestitkom, koju su sami napravili u vrtiću te prigodnom recitacijom o „Medi Štedi“.
 

 
       
28.10.2016.    
 


 Mali pekari u „Zdravljaku Edi“ učili praviti peciva
 
Svake godine početkom listopada u vrtiću se obilježavaju Dani kruha i Dani zahvalnosti za plodove zemlje. Prilika je to da djeca uz pomoć svojih odgojitelja i roditelja nauče koristiti jesenske plodove i praviti slatke kolače i zdrave poslastice od voća koje sazrijeva u našim voćnjacima. Nakon što su u vrtiću, zajedno sa Soninom mamom - tetom Katarinom Goleš, umijesili i ispekli zdravi voćni kolač „Slatki kruh“ djeca odgojne skupine „Suncokreti“ posjetili su „Zdravljak Edi“ u želji da vide kako pekari  prave kruščiće i peciva... 
U Zdravljak su došli u pratnji svojih odgojiteljica i nekoliko mama. Na dolasku ih je dočekao vlasnik zdravljaka  Edi Morina, kojemu su djeca uručila mapu svojih likovnih radova i otpjevali mu pjesnicu „Mali pekar“. 
U malenom praktikumu Suncokreti su, uz stručnu pomoć djelatnice zdravljaka, učila pekarske vještine – mijesili su tijesto, modelirali malena peciva i pripremali ih za pečenje... Ispečena peciva su pekari naknadno donijeli u vrtić kako bi svi roditelji vidjeli što su njihova djeca naučila od pekara.
Nakon uspješno odrađenog posla male pekare su ljubazni domaćini  počastili pecivom , sokovima i sladoledom. Djeca su im se zahvalila na zanimljivom iskustvu i lijepo provedenom danu uz ozbiljno obećanje da će im svakako doći i slijedeće godine.
 

 
       
18.10.2016.    
 


 U sklopu obilježavanja Mjeseca knjige skupina Mišići je posjetila dječji odjel Gradske knjižnice i vratila posuđene knjige kako bi mogli posuditi druge. Knjižničarka teta Katica nas je toplo primila i objasnila djeci kako se knjige podižu, čuvaju, kako se učlanjuje u knjižnicu i za kraj pročitala priču Ježek i Jožek na radost djece.
A djeca su teti Katici poklonila sliku koju su naslikali o posjeti knjižnici. 
 

 
       
17.10.2016.    
 


 Skupina Mišići je posjetila pekaru da bi vidjeli proces nastanka kruha od brašna do gotovog proizvoda. Gospodin Martin je bio jako ljubazan, pokazao je djeci gdje se šta radi, peći gdje se proizvodi peku. Počastio je djecu pecivom i na kraju pokazao gdje se svi ti proizvodi prodaju.
Mišići nisu došli praznih ruku već su poklonili crtež pekare i košaru gotovih pekarskih proizvoda. 
Hvala osoblju pekare na ljubaznosti i gostoprimstvu.
 

 
       
14.10.2016.    
 


 Kao i svake godine i ovog listopada u našem vrtiću obilježavamo Dane zahvalnosti za kruh i plodove zemlje.  
U srijedu; 12.10. 2016.  je djecu odgojne skupine „Suncokreti“ i njihove odgojiteljice Mariju Pavelić Tintor i Gordanu Pećirko posjetila Sonina mama Katarina Goleš s ciljem da zajedno sa djecom napravi zdravi i ukusni „Slatki kruh“.
Tog jutra se vrtićem širio opojni miris kruha, peciva i kolača koje su mjesile vrijedne ruke malenih „Suncokreta“ . 
Gđa. Katarina Goleš iznenadila je i razveselila  djecu lijepim i praktičnim pregačicama što ih je za njih sašila. Nakon što su mali kuhari obukli pregače, uslijedila je izrada slatkih kolačića, zdravih slatkiša, kruščića i peciva. Tako je vrtić poprimio jedan „vrlo domaćinski ugođaj“.
Zahvaljujemo roditeljima za pomoć i suradnju u prikupljanju plodova jeseni, osobito se zahvaljujemo „Teti Katarini“ što nam je uljepšala vrtićke dane, obogatila djetinjstvo i naučila nas kako se pravi „Slatki kruh“  i još mnoge druge zdrave poslastice.
 

 
       
14.10.2016.    
 


 Zajedno sa ostalim starijim skupinama našeg vrtića, skupina Mišići je posjetila Zoološki vrt u Zagrebu. Prvo su bili na edukaciji gdje su saznali da postoji mnogo različitih vrsta životinja, a onda su krenuli u obilazak. Djeca su najviše uživala u „predstavi“ majmunske obitelji i hranjenju morskih lavova, a bili su oduševljeni i mladim lavićima.
Kući su se vratili sretni i umorni.
 

 
       
06.10.2016.    
 


 Skupina Mišići nastavlja uživati u zbivanjima organiziranim za Dječji tjedan. Djeca su prvo posjetila u parku štandove „Zajedno kuhajmo zdravo“ i degustirala različite kulinarske pripravke- zdrave hamburgere, voćne ražnjiće, kolačiće… Veselila su se i ponovnom susretu sa gradonačelnikom koji ih je pozdravio.
Nakon što su se malo okrijepili i osladili, posjetili su izuložbu Dječja mašta može svašta u Galeriji Krsto Hegedušić i divili se najviše svom projektu Svaki tjedan posao jedan koji je tamo izložen.
I ponovno smo svi bili ponosni na roditelje koji su nam omogućili tako bogate doživljaje.
To nam nije bilo dovoljno pa smo otišli do Srednje škole Petrinja posjetiti Izložbu malih životinja. Djeca su bila oduševljena kozlićima, čudnim kokošima, kunićima, psićima, a osobito ih se dojmio pravi, veliki konj i svi su ga željeli jahati.
Nakon tako ispunjenog dopodneva vratili smo se u vrtić na ručak i zasluženi odmor.
 

 
       
05.10.2016.    
 


 Početak Dječjeg tjedna skupina Mišići je obilježila posjetom gradonačelniku, gospodinu Darinku Dumboviću, koji je primio djecu u svom uredu, maloj dvorani i velikoj vijećnici. Djeca su gradonačelniku predala mapu s crtežima kojima mu poručuju što bi oni htjeli da se učini u gradu. Tako je na crtežima bilo bazena, klizališta, dječjih igrališta, novih igračaka za vrtić, a bilo je i izjava o željama za čišćim i ljepšim gradom.
S obzirom da je padala kiša djeca nisu mogla u parku dijeliti poruke odraslima, podijelili su ih djelatnicima Gradske uprave, a te su poruke imale nacrtane smajliće i vješto napisane izreke rukama djece kao: 
Volite se
Smijte se
Igrajte se s djecom
Budite sretni…
Tako je u skupini Mišići počeo Dječji tjedan
 

 
       
04.10.2016.    
 


 Roditelji skupine Mišići su zajedno na radionici sa odgojiteljima Jadrankom i Dubravkom  izradili rekvizite i kulise za predstavu povodom 60. rođendana vrtića na kojoj Mišići izvode Patuljci i Snjeguljica, priču ispričanu pjesmom i pokretom.
Roditelji koji se uvijek rado odazovu pozivu za takva druženja ni ovaj put nisu iznevjerili i napravili su za male glumce pijuke, lopate, drveće, ogledalo, krunu i za kraj završili dvorac. Kostime za patuljke sašila je baka djevojčice Maje. 
Tako su i ovaj put obradovali svoju djecu uloženim trudom.
Hvala roditeljima!
 

 
       
19.09.2016.    
 


 Djeca odgojnih skupina Leptirići i Mišići, sa odgojiteljicama Danijelom Ivičić i Dubravkom Gobac, posjetila su u vojarni P.Matanović izložbu taktično- tehničkih borbenih sredstava. Vidjeli su različite puške, vozila za hitnu pomoć, vozila za tehničku podršku i ostale jako zanimljive predmete.
Ljubazni narednik je obojao lica djeci maskirnom bojom što je izazvalo veliko oduševljenje.
Zahvaljujemo se svim vojnicima na strpljenju koje su pokazali objašnjavajući djeci čemu služi pokazana vojna oprema.
 

 
       
29.06.2016.    
 


LOPTICE - paški junaci Odgojna skupina Loptice iz objekta Slap, Dječjeg vrtića Petrinjčica, u razdoblju od 16.–18. lipnja 2016., boravila je na dugo priželjkivanom edukativnom izletu na otoku Pagu. Pag kao odredište njihovog završnog izleta nije izabran slučajno. Razlog njihova posjeta Pagu, rezultat je višegodišnjeg prijateljstva koje njihova skupina njeguje sa spisateljicom Ljiljanom Festini i voditeljicom Dječjeg zbora Vijolice. Odgojiteljice skupine Loptice, Anabela Kunert i Maja Latin, započele su tu suradnju s prošlom generacijom djece koju su ispratile u školu, te su je nastavile održavati i sa sadašnjom generacijom. U sklopu te suradnje, Ljiljana Festini dvije godine za redom posjetila je Loptice u njihovom vrtiću i pričala im priče o ribici solinarki i ptičici kuliku. Već tada se rodila zamisao da djeca u razdoblju prije polaska u školu dođu na Pag, gdje doista obitavaju likovi iz Ljiljaninih slikovnica. Osim Ljiljane, Loptice je posjetio i dječji zbor Vijolice. Njihova voditeljica Sanja Dobrijević poklonila im je tada sve cd-e, pa niti jedna proslava rođendana u skupini Loptice od tada nije prošla bez pjesmica omiljenog im zbora. Kako bi se obogatila dosadašnja suradnja, a djeci skupine održalo obećanje, njihove odgojiteljice su osmislile edukativni izlet. Na mnoge adrese uputile su pismo zamolbe za sufinanciranje završnog edukativnog izleta skupine Loptice. Zahvaljujući mnogim dobrim ljudima, Loptice su ostvarile svoj san i na tri dana uz svoje odgojiteljice, pedagoginju Višnju Vukša i roditelje, postale paški junaci. Prvog dana svog boravka u gradu Pagu, uz ravnateljicu Ljubicu Fabijanić i odgojiteljice tamošnjeg vrtića Paški mališani, te uz turističkog vodiča obišli su znamenitosti grada Paga. Obišli su Knežev dvor, Kulu Skrivanat, crkvu Marijina Uznesenja, rodnu kuću Bartula Kašića, kip Jurja Dalmatinca i paške čipkarice...U Gradskoj upravi male LoptIce pozdravio je zamjenik gradonačelnika Dario Grašo. Navečer je u hotelu Galeb, gdje su prilikom svog posjeta Pagu bili smješteni, upriličeno zajedničko druženje Vijolica i Loptica. Loptice i Vijolice skupa su pjevale, uz glazbenu pratnju odgojiteljice Zlate Begović. Od voditeljice zbora, Sanje Dobrijević, na poklon Loptice su dobile glazbenu slikovnicu s nosačem zvuka. Drugog dana svog boravka Loptice su posjetile siranu Gligora u Kolanu. Tamo ih je dočekala vlasnica sirane, Ružica Gligora, koja ih je provela kroz cijeli pogon tvornice te ih upoznala s načinom izrade paškog sira po kojem je sirana Gligora poznata u cijelom svijetu. Nakon obilaska pogona, Loptice su degustirale pet vrsta sireva i pogledale edukativni film o proizvodnji sira. Potom su posjetili OPG Mih, na kojem su imali priliku vidjeti paške ovce. Po povratku u Pag, u Šimunima su razgledavali ljekovito bilje. Naime, tijekom ove pedagoške godine Loptice su radile na projektu Ljekovito bilje, pa su prilikom posjeta Pagu nadopunila postojeća znanja o ljekovitom bilju. Za to se pobrinula Emina mama, Pina Žilić, koja je na livadi s ljekovitim biljem, sve prisutne podučila o ljekovitosti smilja, kadulje... Vrijeme nakon ručka bilo je predviđeno za kupanje. Nakon kupanja Loptice su obišle Muzej solarstva gdje su veliko oduševljenje kod djece izazvale prave ribice solinarke u akvariju muzeja. Nakon obilaska muzeja, Ljiljana Festini, je s djecom održala radionicu-pričaonicu, prilikom koje su djeca bila aktivni sudionici. Na kraju radionice uslijedilo je veliko iznenađenje za Loptice. Od tete Ljiljki, kako je od milja Loptice nazivaju, na poklon su dobile po slikovnicu o solinarki i kuliku. Puni dojmova prošetali su do Pijace na otvorenje Međunarodnog festivala paške čipke. Treći dan njihovog boravka na Pagu bio je predviđen za vožnju brodom kroz pašku uvalu, što je kod djece izazvalo neopisivo veselje. Poslije vožnje brodom uslijedilo je kupanje, ručak i povratak kući. Da je ovaj edukativni izlet bio uspješan potvrđuju veseli, dječji osmjesi i stalno prepričavanje doživljaja s izleta na Pag, te se ovim putem od srca zahvaljujemo svi donatorima koji su nam to omogućili, a to su: Gradonačelnik Grada Petrinje, Pekarnica Edi, tvrtka C.I.O.S. Zagreb, Ljekarne Crnković, tvrtka Elgrad, Privredna banka Zagreb, Erste banka, tvrtka Promes Cvanciger, Interigre d.o.o., TehnoServis Sisak, gostionica MIS, Pizzeria Lucija, Jadransko osiguranje, City kebab, Mlin i pekare d.o.o., Gavrilović d.o.o., Vindija d.d., Ljekarne Farmacia.
 
       
13.06.2016.    
 


 Natjecanje u plivanju dječjih vrtića grada Siska, Petrinje i Popovače održanog 03. lipnja 2016.

Ove godine kroz obuku plivanja prošla su četiri vrtića i to iz područja grada Siska – Sisak Novi i Sisak Stari, Petrinjčica  iz Petrinje te vrtić Popovača.

 Natjecanje se odvijalo u dva dijela:

  I dio – natjecanje djece koja ne mogu samostalno preplivati 25 m (veliki bazen)
Plivali su u malom bazenu sa pomoćnim sredstvom (plutača)

II dio – natjecatelji koji su mogli preplivati 25 m u velikom bazenu

 

REZULTATI NATJECANJA   I  DIJELA

DJEVOJČICE

5. mjesto: Ema Kardaš (Petrinjčica)

6. mjesto: Ema Žilić (Petrinjčica)

20. mjesto: Lucija Perić(Petrinjčica)

34. mjesto: Marta Milošić (Petrinjčica)

 

DJEČACI

8. mjesto: Marko Širić (Petrinjčica)

9. mjesto: Matija Vlašić (Petrinjčica)

10. mjesto: Andrej Vidović (Petrinjčica)

11. mjesto: Ivan Pendelić (Petrinjčica)

16. mjesto: Lovro Stanešić ( Petrinjčica)

29. mjesto: Marko Šako ( Petrinjčica )

 

REZULTATI  NATJECANJA   II DIJELA

2. mjesto: Ema Kireta (Petrinjčica )

  

GENERALNI PLASMAN

1.

sisak NOVI

10 bodova

2.

sisak STARI

9 BODOVA

3.

POPOVAČA

3 BODA

4.

PeTRINJČICA

2 BODA

 


08.06.2016.    
 


 Na kraju svake pedagoške godine dolazi trenutak, kada se mali predškolci, opraštaju s vrtićkim danima. Tako se u srijedu, 25. svibnja, u objektu „Slap“, devetnaestero predškolaca iz odgojne skupine „Loptice“, oprostilo s najbezbrižnijim periodom svog djetinjstva. Tom prigodom tridesetero djece te skupine, zajedno sa svojim odgojiteljicama Anabelom Kunert i Majom Latin, upriličilo je završnu svečanost. Svečanost su svojim dolaskom uveličali: ravnateljica Nataša Vidović, pedagoginja Višnja Vukša, roditelji, bake, djedovi, braća, odgojitelji ostalih skupina, i ostali gosti. 
 
Prigodan program koji su marljivo pripremali, bio je presjek svega što su u vrtićkom periodu naučili o važnoj vodi, ljekovitom bilju, toleranciji i uvažavanju različitosti. Program su završili pjesmicom Hoću u školu, i na taj način poslali poruku da se vesele jednom novom razdoblju života koje će započeti ove jeseni kada će sjesti u školske klupe. Uslijedila je svečana dodjela diploma, koje su vrtićkim maturantima obučenim u toge uručile njihove odgojiteljice. Uz diplome, uručene su im i mape s likovnim radovima i mali poklončići, kao trajan podsjetinik na djetinjstvo provedeno o vrtiću. 
 
Završnu svečanost, odgojiteljice su iskoristile kako bi na svečan način, djevojčici Emi Žilić, uručile priznanje za likovni rad. Naime, njezin likovni rad osvojio je drugo mjesto na županijskoj razini, na likovnom natječaju koji je organizirala Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Nakon djece na red su došli roditelji. Djeca su s veseljem i ponosom gledala svoje roditelje koji su nastupili kao plesači sambe, glumci Crvenkapice, natjecatelji Lopticijade, te kao glazbeni sastav, uz koji su na kraju svi zapleasli i zapjevali Ja sam za ples. Druženje se nastavilo u dvorištu, gdje je organizirana roštiljada, nakon koje je uslijedilo još natjecateljskih igara, smijeha, veselja, pjesme i plesa uz pratnju Luke Ružića na harmonici. Uz ukusne kolače koje su pripremile mame svi su se zasladili. Sada Loptice još čeka završni izlet, kojem se neizmjerno vesele. Nestrpljivo odbrojavaju dane kada će krenuti na izlet na otok Pag.
 

 
       
08.06.2016.    
 


 U sklopu projekta Aktivno starimo na Gradskom rukometnom stadionu održala se sportska olimpijada. U šest disciplina natjecala su se djeca  skupine Loptice sa odgojiteljicama Anabelom Kunert i Majom Latin te korisnici petrinjskog Doma za starije i nemoćne osobe sa radnom terapeutkinjom Martinom Matić. Natjecanju se pridružilo i nekolicina djedova i baka djece skupine Loptice. 
Nositelj projekta je Udruga IKS, a projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. 
 

 
       
07.06.2016.    
 


 Završni izlet „Kockica“ na seosko imanje  „Đakula“
 
Djeca Dječjeg vrtića Petrinjčica, odgojne skupine „Kockice, sa svojim odgojiteljicama Marinom Preradović Kosak i Šteficom Roksa posjetili su seosko imanje Đakula u Sjeverovcu, nedaleko Petrinje.
 
Naime, Kockice već dvije godine rade na projektu „Životinjski svijet“ i osim brojnih aktivnosti koje su provele na navedenu temu, htjele su da se djeca uživo susretnu sa životinjama na selu.
 
Obitelj Đakula lijepo ih je ugostila i primila. Djeca su imala priliku zajedno sa roditeljima upoznati preradu pšenice, gledati kako se muze krava, te probati domaće mlijeko, dragati magarca, tele, janjad, te sudjelovati u šišanju ovaca, sjesti na traktor, što je za njih bio poseban doživljaj. 
 
Izlet su nastavili na igralištu pored imanja, te su se roditelji i tete vratili u djetinjstvo igrajući se na travi u prirodi. 
 
Veliko hvala obitelji Đakula, gospodinu Rodoljubu, supruzi Višnji, te njihovim sinovima na srdačnom gostoprimstvu. Hvala roditeljima i djeci skupine Kockice, te pedagodici Višnji Vukša koja nas je pratila, a najviše vozaču Ivanu Šakiću koji je zaslužan sa siguran i udoban prijevoz na izlet, poručuju odgojiteljice Štefica i Marina.
 

 
       
07.06.2016.    
 


 Kockice zapjevale sa tetom Vesnom 
 
Skupina Kockice ugostile su tetu Vesnu Brebrić, autoricu njihove omiljene pjesmice „U Zoološkom vrtu“ i s njom uz gitaru zapjevale. 
U sklopu svog eko projekta „Životinjski svijet“ i ova pjesmica se našla na listi pjesmica koje su do sada usvojili kroz igru pjevajući. Teta Vesna im je predstavila cijelu knjižicu igrokaza i pjesmica „ Kad odrastem bit ću dijete“ i uz štapne lutkice odglumila kazališnu predstavu iz istoimene knjižice pod nazivom „U zoološkom vrtu“. Uz pjesmu i ples družile su se skupine „Suncokreti“ i „Kockice“, te  odgojiteljice Marina Preradović Kosak, Štefica Roksa i Marija Pavelić Tintor, te tetu Vesnu iznenadile skromnim poklonom koji su sami izradili. „Hvala teta Vesna, dođi nam opet“, poručuju klinci i klinceze.
 

 
       
03.06.2016.    
 


 Mišići nastavljaju suradnju...
 
U želji da još saznamo što naši roditelji rade, otišli smo mami Davida Kolića koja radi u laboratoriju i vadi ljudima krv. Doznali smo da se iz krvi može pročitati kakvu bolest netko ima i na koji način se to saznaje te  kako se to radi. Da nije tako strašno. Davidova mama je pokazala na tetama. Vidjeli smo razne aparate koji su nas oduševili, posebno najveći robot. Davidova mama nam je poklonila sliku laboratorija za uspomenu na taj dan.
 
Slijedeća naša posjeta je bila Lovrinom tati u automehaničarskoj radionici gdje se popravljaju veliki kamioni, strojevi koji služe za pomoć u održavanju cesta. Posebno nas se dojmio veliki greder i svi pripadajući dijelovi. Sjeli smo na njega, uspoređivali s velikim kotačima, pregledali različiti i veliki alat.
 
U nastavku potrage otišli smo Janovoj mami koja radi kao medicinska sestra i pomaže ljudima da se bolje osjećaju kada su bolesni. U toj zdravstvenoj ustanovi upoznali smo rad medicinske sestre, fizioterapeuta, glavne sestre. Dočekao nas je vlasnik ustanove, ljubazno nas primio, pokazao nam cijelu svoju ustanovu i sredstva s kojima rade. 
 
To su svi naši roditelji kojima možemo pješice doći. Ostali roditelji ne budite žalosni, rado bi vam došli ali ste nam predaleko.
 
Hvala svim roditeljima koji su nas upoznali sa svojim radom i počastili nas. To nam je dalo razmišljati što bi mi radili kad odrastemo. Među nama sada ima: frizera, arheologa, veterinara, plesača, instruktora, vozača, profesora, medicinskih sestara, mehaničara, trgovaca, a vrijeme će pokazati čime ćemo se baviti...
 

 
       
03.06.2016.    
 


 CAP program u Dječjem vrtiću Petrinjčica
 
    Svako dijete ima pravo biti sigurno, jako i slobodno!
 
Cap program ( Child Assault Prevention) je program prevencije zlostavljanja djece. Poučava djecu o tome kako prepoznati opasne situacije, te strategije kojima će povećati svoju sigurnost, odnosno što mogu sama učiniti ako se nađu u opasnoj situaciji i s kim o tome mogu razgovarati. 
 U dječjem vrtiću Petrinjčica proveden je s predškolskom djecom u starijim odgojnim skupinama. Voditeljice programa, Cap pomagači  su  odgojiteljice Mira Čačić, Anabela Kunert, Gordana Pećirko,  Višnja Vukša, pedagog. Za provođenje programa  posebno su educirane, a edukaciju provodi  Udruga roditelja Korak po korak.
Program je proveden kroz tri aktivnosti: predavanje za odrasle (osoblje vrtića i roditelji), tri radionice za djecu (igrokazi)  i razgovori s djecom nakon radionica. 
Cilj progarma je smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja kroz: pružanje kvalitetnih informacija, poučavanje učinkovitim prevencijskim strategijama, osnaživanje njima važnih odraslih, roditelja, osoblja vrtića, da im pruže kvaliteniju podršku.
Ključne strategije uključuju: zalaganje za sebe, podršku vršnjaka, učinkovitu komunikaciju i tražanje pomoći. Program polazi od stava da napad predstavlja kršenje, ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i da svi ljudi i njihova djece imaju pravo biti sigurni,
jaki i slobodni. 
Što se djecu konkretno uči?
- da jasno i glasno kažu NE onome tko ih pokuša ugroziti
- da u opasnosti pobjegnu na najbliže sigurno mjesto
- da viču što glasnije mogu i ne prestaju dok nisu sigurni
- da traže pomoć odraslih u kojima imaju povjerenja uvijek kad se osjećaju nesigurno, zaplašeno, uznemireno nečijim ponašanjem i da to nije tužakanje
- da traže pomoć vršnjaka
- da uvijek budu u sigurnoj udalje+nosti kad razgovaraju s nepoznatim osobama
- da nikad ne prihvaćaju poklone, obećanja, ponude za uslugu koja od njih zahtjeva ulazak u auto ili stan nepoznate osobe
- da jasno razlikuju dobre i loše tajne
- da se pokušaju obraniti od stranaca koji ih je uhvatio (udaranjem u osjetljive dijelove tijela, snažnim povlačenjem za mali prst ako im rukom pritisne usta)
- da se ne upuštaju sami u potragu za neznancem, nego da nastoje što bolje zapamtiti kako je izgledao
- ako ih poznata odrasla osoba plaši ili zbunjuje svojim zahtjevima, osobito ako traži da to ostane „mala tajna“, nikako o tome ne šutjeti, nego reći odraslima kojima vjeruju i govoriti im o tome sve dok to ne počnu shvaćati ozbiljno. 
Djeci su radionice bile jako zanimljive i zabavne. Vrlo pažljivo i s velikim interesom pratili su tijek radionice, a kada su mogli sudjelovali su aktivno i rado se uključivala većina djece (igrokaz). Isto tako svi su došli na individualni razgovor kako bi podijelili s Cap pomagačima svoj doživljaj radionice. 
Komentar roditelja: „Odlična tema! Jako sam zadovoljna, jer su to stvari o kojima smo jako malo informirani.“
 

 
       
02.06.2016.    
 


                                                         Flora + u vrtiću
 
Suradnja između Srednje škole Petrinja i Dječjeg vrtića Petrinjčica nastavlja se i nakon završetka građanske akcije „Naš eko vrt“.
Ovih dana voćnjak i vrt u dvorištu vrtića je postao najomiljeniji prostor za igru i učenje. Djeca brinu o zasađenom povrću, zalijevaju nježne mladice, čupaju korov i spremaju ga u komposište, ali i slade se prvim dozrelim jagodama i trešnjama.
Danas su ih posjetili učenici 3f razreda Srednje škole, smjer cvjećar, koji su im sa svojim profesorom Dragom Franić prezentirali projekt „Inovativni kurikulum u skladu s europskim standardima kvalitete FLORA +.“
Vješte cvjećarice Lea, Nikolina, Jelena, Ivana, Ana Maria i Božica su pokazale djeci odgojne skupine „Suncokreti“ kako se tehnikom nabadanja od rezanog cvijeća mogu izraditi maštoviti cvjetni vjenčići, ukrasne girlande, minijaturni buketići i stolni aranžmani. 
Unutarnji i vanjski prostor vrtića zasijao je novim sjajem, oplemenjen raskošnim cvjetnim kreacijama vrtićke djece i srednjoškolaca.
Maleni „Suncokreti“ su izrazito ponosni na sebe i na svoje prve cvjetne buketiće koje su sami napravili.  Bit će to veliko iznenađenje i najljepši dar za mame, kad nakon posla dođu po djecu u vrtić. 
 

 
       
01.06.2016.    
 


  U našem je vrtiću prezentiran projekt Naš eko vrt čije su voditeljice Goradana Pećirko i Marija Pavelić Tintor, a njime se djeca i roditelji upoznaju sa načinom uzgoja zdrave hrane te recikliranja otpada. Vrt je već zasađen u prostorima vrtićkog dvorišta i djeca se redovno brinu o njemu, a naše eko bilje uzgajamo na ekološki način, bez kemijskih sredstava. 
U akciji realiziranja Eko vrta sudjelovali su učenici Srednje škole Petrinja smjera voćar, vinogradar, vinar sa prof. Vesnom Pereković Bučar, koji su nam zasadili voćke, orezali voćke i zaštitili ih. Vodoopskrba Kupa nam je također pomogla kao jedan od donatora projekta kojim se postavila kućica za lončarstvo u vrtu, a gđa Jasmina Bužinkić također je bila jedna od gostiju na prezentaciji. 
 
Eko vrt realiziran zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva 
 

 
       
31.05.2016.    
 


 Dvadesetoro djece i dvadesetpet roditelja skupine Mišići prema dogovoru su bili na jednodnevnom izletu i druženju u Eko parku Kraš.
Tijekom boravka u Krašogradu, djeca su se oprostila od svojih prijatelja, budućih školaraca kratkim programom prisjetivši se igrica, pjesmica, recitacija u kojima su uživali tijekom odrastanja u vrtiću. 
 
Nakon toga, uz pratnju animatora obilalzili su sadržaje iz ponude Eko parka. Tako su se vozili vlakićem, obišli zoološki vrt, jahali mehaničke  konjiće, vozili čamcem na jezeru. Zajedno smo ručali i kratko se odmorili. Zatim su uslijedile zabavne igre:igra tijestom, bacanje koluta, skakanje na trampolinu itd. 
Zajedničko druženje je završeno potezanjem užeta između djece, a poseban doživljaj je bio kada su se pridružili i roditelji. Što je najvažnije, prvi puta se dogodilo da su vrtićka u konkurenciji sa školskom djecom pronašla škrinjicu sa skrivenim blagom.
Pri povratku lica djece i roditelja bila su ozarena osmijehom, a zabava je nastavljena u autobusu gdje su djeca po vlastitom odabiru pjevala omiljene pjesme.
 

 
       
24.05.2016.    
 


 Rezultati 15. Olimpijskog festivala dječjih vrtića koji je održan u Novskoj 19.05.2016.
 
BACANJE LOPTICA
 
DJEČACI
 
1. DARIO BOGDAN KUTINA 22,18m
 
2. LEO KASTMILER SISAK STARI 19,72m
 
3. JAN HOSU POPOVAČA 19,38m
 
 
DJEVOJČICE
 
1. ANA MATKOVIĆ PETRINJČICA 15,29m
 
2. HANA VUKOVIĆ KUTINA 14,57m
 
3. ANDREA ŠTIMEC GLINA 14,56m


 
SKOK U DALJ
 
DJEČACI
 
1. JAKOV VUKSAN SISAK NOVI 150cm
 
2. FILIP KOVAČEVIĆ RADOST NOVSKA 149cm
 
3. FILIP ŠUBIĆ PETRINJČICA PETRINJA 148cm


 
DJEVOJČICE
 
1. NIKA FUNDURLIJA RADOST NOVSKA 145cm
 
2. EMILI MLINAR KUTINA 144cm
 
3. PETRA PRANJIĆ BUBAMARA GLINA 142cm

 
TRČANJE NA 50 METARA
 
DJEČACI
 
1. RENATO IDŽOJTIĆ NOVSKA 9:22
 
2. ALAN TALETOVIĆ SISAK STARI 9:30
 
3. BRUNO PAPIĆ SISAK STARI 9:42
 
 
DJEVOJČICE
 
1. TIA PETRINEC KUTINA 9:80
 
2. EMA ŽILIĆ PETRINJA 9:84
 
3. LUCIJA BILOGREVIĆ NOVSKA 9:85
 
 
ŠTAFETA 4 x 50m
 
DJEČACI
 
1. JAKOV VUKOVIĆ, JASIN BAJRAMI, IGNJAT VUJČIĆ, VELJKO VUJČIĆ SISAK STARI 21:07
 
2. DAVID RADETIĆ, NATKO BARTOLOVIĆ,GREGOR NIKOLIĆ, TONI PERKOVIĆ SISAK NOVI 22:36
 
3. SVEN SABO, ROKO KARDUM, VILI MUNKO, VITO GOLUŽA KUTINA 23:65

 
DJEVOJČICE
 
1. KIARA KLOBUČAR, KATJA GOLUB, KIARA KOSTELAC, EVA ŠPRIŠIĆ SISAK STARI 21:63
 
2. CVITA NEKIĆ, VLATKA PANJKOVIĆ, DORA DEJANOVIĆ, KATJA BATNOŽIĆ SISAK NOVI 24:61
 
3. MARIJA ČEVITOVIĆ, MARIJA TUTIĆ, LANA ANTEŠEVIĆ, JANA JERKOVIĆ RADOST NOVSKA 24:81
 
 
 
NOGOMET

DJEČACI
 
1. RADOST NOVSKA
 
2. POPOVAČA
 
3. BUBAMARA GLINA


 
DJEVOJČICE
 
1. SISAK STARI
 
2. BUBAMARA GLINA
 
3. SISAK NOVI


 
UKUPNI POBJEDNIK – DJEČJI VRTIĆ KUTINA
 
PEHAR ZA FAIR PLAY - DJEČJI VRTIĆ POPOVAČA

 
       
16.05.2016.    
 


 Naš je vrtić i ove godine otvorio svoja vrata kako bi svi zainteresirani mogli doći i  upoznati naše objekte i način rada te aktivnosti u vrtiću.
Svi posjetitelji mogli su tako obići sve objekte našeg vrtića, pogledati aktivnosti koje su djeca provodila i dobro se zabaviti.
 U centralnom objektu se moglo vidjeti kako se provodi metodika kineziologije u suradnji sa Učiteljskim fakultetom – Odsjek Petrinja. 
U objektu  Slap  provodile su se aktivnosti vezane za unapređivanje kvalitete života starijih i nemoćnih osoba u sklopu suradnje Udruge Iks, a Udruga Humanika provodila je aktivnosti u sklopu našeg Eko-vrta
 U objektu Kapljica imali smo istraživalačke aktivnosti na temu kukci, a 
 a u objektu Duga provodile su se  aktivnosti likovne tematike.
 

13.05.2016.    
 


 Od 12. do 18.5.2016. u Galeriji Krsto Hegedušić otvorena je izložba crteža vrtićke djece iz Petrinje, Topuskog i Sunje nakon provedenog projekta  Edukacijom do zdravlja zubi koju je provodila Udruga za zaštitu zdravlja žena, a čiji je cilj bio djeci ukazati na važnost očuvanja zdravlja zubi.
10.05.2016.    
 
SVAKI TJEDAN POSAO JEDAN....

 Naša priča se nastavlja dalje. Potragu smo nastavili posjetom Korininom tati u auto-školi. Saznali smo kako se postaje vozač i što sve trebaš naučiti. Sjedili smo u učionici kao pravi polaznici škole gdje nam je Korinin tata objasnio važna pravila ponašanja u prometu; što smijemo, a što ne smijemo činiti jer bi moglo biti opasno po život. Probali smo sjesti na motor, isprobali kacigu, pojas, rukavice...što je oduševilo dječake. Vidjeli smo automobile i kamione. Sve nas je to jako oduševilo i vrijeme planiranog boravka je bilo prekratko. 
 
U životu je veoma važno zadovoljiti potrebu za zabavom pa smo odlučili vidjeti gdje se to zabavljaju odrasli. I tako smo posjetili Eleninog tatu u Disko klubu. Otvorio je disko samo za nas, podijelio nam karte koje svijetle u mraku i pustio nam glasnu glazbu, upalio light show svjetla, pripremio voćne koktele i tulum je počeo. I tu nam je vrijeme bilo prekratko jer smo svi pokazali svoje plesno umijeće uz pjesmu po našem izboru.
 
Bitno je voditi brigu o svome izgledu i zdravlju. Sve smo to našli na jednom mjestu, u kozmetičkom centru kod Izabeline mame i tate. Vidjeli smo kako se uređuju nokti na rukama i nogama, stolove za masažu koje smo i isprobali. Najviše nas je oduševila „raketa“ u kojoj se može „pozeleniti“ kako su neki od nas rekli. Djevojčice su uredile svoje noktiće, a dječaci su ovaj put ostali zakinuti.
 
Zahvaljujemo se Korininom tati, Eleninom tati i Izabelinoj mami i tati na poklonjenom vremenu i novim spoznajama, kao i radosti koju su omogućuili djeci. Naša potraga se nastavlja i dalje....
 
Djeca skupine Mišići i njihove tete Jadranka i Dubravka
 

 
       
09.05.2016.    
 


U četvrtak 12. svibnja 2016.  u 11.00 sati otvara se
 
                                               IZLOŽBA
 
CRTEŽA DJECE IZ VRTIĆA SISAČKO MOSLAVAČKE ŽUPANIJE
 
„ZDRAVI ZUBI-LIJEPI OSMJEH-ZDRAVO DIJETE“
 
  
GALERIJA "KRSTO HEGEDUŠIĆ" , PETRINJA  
Izložba ostaje otvorena do 18. Svibnja 2015.
 
   
 
 

 


04.05.2016.    
 


 Obilježavajući Dan planeta Zemlje, djeca skupine Loptice, u sklopu projekta „Ljekovito bilje“ zasadila su sadnice ljekovitog bilja koje su za tu prigodu donijela u vrtić. Gredicu za sađenje bilja pomogli su im oformiti roditelji, Stjepan Pendelić i Davor Šarčević, koji su u tjednu prije sađenja s djecom i odgojiteljicama napravili radne akcije i pripremili teren. Ispred objekta Slap sada se nalazi uređena ljekovita gredica, a kako bi svi znali o kojim se biljkama radi, djeca su nacrtala bilje te ispisala nazive biljaka koje su posadila
 
       
04.05.2016.    
 


 Djeca iz skupine Loptice bila su u utorak, 12. travnja u ljekovitoj šetnji prirodom u pratnji odgojiteljice Maje i pedagogice Višnje. U šetnju su ih vodili Pina i Igor Žilić koji organiziraju razne aktivnosti u prirodi, a vrlo često i radionice ljekovitog bilja. 
Loptice, koje i inače proučavaju ljekovito bilje, svoje su znanje obogatili proučavajući razne vrste bilja iz vrta obitelji Žilić:  lavandu, smilje, metvicu, kadulju...
 
Vrtiću na dar, Igor Žilić poklonio je svoj Udžbenik za sakupljanje samoniklog bilja, kako bi sva djeca nastavila proučavati bilje i živjeti zdravije u skladu s prirodom.
 

 
       
26.04.2016.    
 


 U sklopu međunarodnog projekta „Uvažavanje različitosti i izgradnje mira" u POU Hrvatskom domu Petrinja održana je predstava koju su pripremile odgojiteljice Anabela Kunert i Maja Latin „Na svijetu su djeca ista", a kupnjom ulaznica po cijeni od 5 kuna publika je pomogla realizaciji ekološko-edukativnog izleta na otok Pag koji je dio projekta „Ljekovito bilje".
 
 U predstavi su sudjelovali roditelji: Darijo Skender, Kristijan Holsinger, Silvana Baljak, Ljiljana Šako, Davor Šarčević, Antonio Denić, Pina Žilić, Renata Milošić, Kristina Šubić i Iva Dobrenić.  Odgojiteljica Zlata Begović bila je zadužena za glazbu, gospodin Fran Komlinović svirao je  na bubnjevima, a nastupile su i djevojčice Antonela i Laura iz Folklornog ansambla Petrinjčica.
 
Predstava govori o putu oko svijeta na koji su se uputila dva dječaka kako bi prikupili dojmove, upoznali strane zemlje i saznali jesu li sva djeca ista. Upoznali su mnoge zemlje i običaje te zakjljučili kako nema ljepše zemlje od svoje domovine. 
 

 
       
25.04.2016.    
 


 Naš vrtić su posjetili članovi Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije koji su zajedno sa našim mališanima zasadili povrće u našem Eko vrtu te smo na taj način učili o važnosti konzumiranja ekološki uzgojenog povrća. U vrtiću se od malih nogu uči o ekologiji, važnosti pravilne prehrane, brige za okoliš i djeca rado sudjeluju u aktivnostima sadnje sadnica, sakupljanju starog papira i plastike i recikliranju.
 
Odgajateljica Gordana Pećirko podsjeća kako je Eko vrt napravljen zahvaljujući financijskoj potpori višoj od 10 tisuća kuna od strane Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.
 

 
       
19.04.2016.    
 


 Sada su još djeca, a kada porastu još ne znaju što će biti. Zanimaju ih poslovi koje rade njihovi roditelji pa nas je Petrova mama pozvala da vidimo kosturnicu u Srednjoj školi u kojoj radi kao profesor.
Prva naša posjeta u nizu koji planiramo „Svaki tjedan posao jedan“ bila je posjeta Srednjoj školi. Djeca su vidjela kosturnicu, prostor u kojem uče djeca koja se školuju za zanimanje veterinarski tehničar, ispunjenu kosturima životinja, posebno interesantnih djeci. Vidjeli su inkubator, gledali kroz mikroskop bakterije te različite vrste kostura životinja. U susret nam je izašao i prof. Jelečević koji nas je proveo kroz praktikum za učenike koji se osposobljavaju za mesare i voćare. Djeca su probala i njihove gotove proizvode.
Ovaj tjedan smo posjetili Gabrijelinu mamu, koja radi u  Knjigovodstvenom servisu. Vidjeli smo kako i čime radi...kompjutere, registratore, puno papira, klamerice, spojnice, a sve se nekako vrti oko računa.
Na povratku u vrtić posjetili smo Lucijinu mamu i upoznali se sa zvanjem trgovca. Vidjeli smo što sve prodaje, a neke smo proizvode i probali.
 
Zahvaljujemo se roditeljima koji su nas ugostili, počastili i primili na svoje radno mjesto. Naše istraživačko putovanje se nastavlja idući tjedan.
 
Djeca skupine Mišići i odgojiteljice Jadranka Vrbik i Dubravka Gobac
 

 
       
12.04.2016.    
 


 Nastavlja se suradnja Srednje škole Petrinja i  Dječjeg vrtića Petrinjčica na  realizaciji aktivnosti projekta „Naš eko vrt“. 
Djeca odgojne skupine „Suncokreti“ posjetila su Srednju školu Petrinja,  gdje im je profesorica Štefica Vidušić, sa učenicima poljoprivredne struke smjera voćar-vinogradar-vinar,  pokazala kako izgleda stakelnik i prezentirala ima postupak  sijanja, sađenja i presađivanja. Upoznala ih je sa različitim sortama i imenima povrća, cvijeća i ukrasnog bilja. Upozorila ih je kako nježne mladice u stakleniku borave samo privremeno. Učenici brinu o posađenim sadnicama i  njeguju ih u stakleniku jer su u početku malene i neotporne, ali čim porastu i ojačaju,  presađuju ih u svoj vrt koji se nalazi pokraj rijeke Petrinjčice.  
„Suncokreti“ su zaključili da će i oni biti marljivi vrtlari i da će se brižno odnositi prema biljkama i cvijeću u svom eko vrtu, a srednjoškolci su obećali da će im donirati sadnice povrća i cvijeća i  pomoći urediti gredice u vrtu .
 

 
       
07.04.2016.    
 


U sklopu projekta „Eko- vrt“ u naš vrtić stigli su učenici 2f i 2g Srednje škole Petrinja, smjer voćar- vinogradar- vinar, koji su djeci pokazali kako se orezuju voćke i sade mlade sadnice. Tako smo zajedno posadili marelice i jorgovan. Odgojiteljica Gordana Pećirko, koja uz Mariju Pavelić Tintor vodi skupinu „Suncokreti", voditeljica je projekta "Eko-vrt" koji kao svoj prioritet ima kod djece razviti ekološku svijest.
 
       
06.04.2016.    
 


 U objektu Slap započela je akcija kreiranja eko-vrta. Za početak se izvode pripremni radovi koju predvode roditelji, a zatim će djeca kreirati svoj mali eko- vrt.  U prvoj fazi priprema se zemljište prema standardima ekološkog vrta, zatim slijedi ograđivanje vrtnog prostora i izrada gredica, te izrada kompostišta i sadnja vrta. 
Na natječaju „Naš doprinos zajednici“, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, naš je vrtić dobio 10.315,00 kn za formiranje „Eko- vrta“, a kako naš vrtić od prošle godine ima status međunarodne „Eko-škole“, svi projekti koji kod djece razvijaju ekološku svijest od velike su važnosti. Tako je eko-vrt jedan u nizu projekata kojim će se djeci osigurati zdraviji i  kvalitetniji boravak u vrtiću. Voditeljica projekta je odgojiteljica Gordana Pećirko.

 
       
06.04.2016.    
 


 Suradna našeg vrtića i Centra Humanika se nastavlja, u prvom ciklusu naučili smo važnost doručka, pogotovo onog zdravog, pa smo tako radili zdrave zobene kašice sa suhim voćem, brusnicama i grožđicama, a također smo probali sjemenke suncokreta koje su nam se jako svidjele. Ovoga puta upoznali smo se sa zdravim namazima od slanutka i graha. Pomoću animiranog filma i didaktičkih lutaka djeca su učila o raznim mahunarkama i njihovoj prehrambenoj vrijednosti, a namaze smo uvrstili i u naše tjedne jelovnike.
 
       
04.04.2016.    
 


 U našem vrtiću, u sklopu provođenja projekta „Edukacijom  do zdravlja zubi“, djecu su posjetile stomatologinje, specijalisti dječje i preventivne stomatologije, koje su kroz edukaciju govorile o higijeni i zdravlju zubi.  Nositelj programa je Udruga za zaštitu zdravlja žena, a na edukaciji sudjeluju  sve vrtićke grupe (od 4 do 7 godine života) te polaznici programa predškole. 
 
Nakon priče o Gricu i Grecu i odgledanog animiranog filma, djeca su u razgovoru pokazala svoje znanje o zubima te načinu njihovog održavanja te su vježbali način pravilnog pranja zuba. 
 
Cilj ovog projekta je unapređenje znanja djece u predškolskoj dobi o rastu, razvoju i higijeni zubi, zaštiti zubi i stjecanje temeljnih kompetencija za provođenje preventivnih mjera u zaštiti od karijesa, stvaranje navika i redovitih kontrolnih pregleda u ordinaciji izabranog doktora dentalne medicine.
 

 
       
23.03.2016.    
 


 Djeca odgojne skupine Suncokreti u pratnji odgojiteljica Marije Pavelić Tintor i Gordane Pećirko za  Svjetski dan voda odlučili su posjetiti svoje „eko – kumove" i suradnike na zajedničkom projektu „Što sve voda može?", djelatnike Vodoopskrbe Kupa d.o.o.  Po dolasku u Vodoopskrbu Kupa dočekala ih je i pozdravila voditeljica sustava upravljanja procesima Jasmina Bužinkić koja im je obećala da će tu pronaći odgovore na sve što ih zanima o vodi, ali i da će vidjeti na koji način se pročišćava voda koja dolazi u njihove domove, kako bi bila pitka i sigurna za upotrebu.  Djeca su djelatnicima Vodoopskrbe Kupa čestitali Svjetski dan voda i poklonila im svoj plakat „Što sve voda može?". Nakon toga je uslijedilo razgledavanje laboratorija i postrojenja.

Po završetku istraživanja ljubazni djelatnici počastitli su svoje goste zdravim gricakalicama i prirodnima sokovima, dok su im „Suncokreti" u znak zahvalnosti spremno zapjevali i vrijedno naslikali mnoštvo maštovitih crteža.

Na rastanku, djeca su se zahvalila svojim eko – kumovima. Obećali su im da će od sad još više štedjeti vodu i paziti na nezinu čistoću – ne samo zbog zaštite okoliša, već i zbog zaštite našeg zdravlja.


 
       
23.03.2016.    
 


Skupina Loptice  sa svojim odgojiteljicama Anabelom Kunert i Majom Latin, istražuju i proučavaju ljekovito bilje. Projekt o ljekovitom bilju je započeo početkom pedagoške godine kada su djeca pokazala zanimanje za lavandu, ružmarin, smilje koje su donijeli u vrtić kao uspomene na proteklo ljeto. Proučili su ljekovita svojstva donešenih biljaka i doznali da ih osim po izgledu, mogu razlikovati po mirisu i ljekovitim svojstvima koje imaju. Projekt se nastavio i Loptice su, uz pomoć roditelja,  već izradile Malu knjigu o ljekovitosti jesenskih plodova.

U sobi imaju biljnu ljekarnu, koja se opskrbljuje praznom ambalažom od biljnih čajeva, kremi i sirupa, a potiče djecu na bogatu simboličku igru. Posijali su svoje ljekovito bilje nevena, kamilice i lavande, pa sada o njemu brinu i čekaju da biljčice niknu.Uskoro će zajedno sa svijim roditeljima ispred vrtića oformiti svoju gredicu ljekovitog bilja. 

U sklopu projekta, mama djevojčice iz skupine, Eme - Pina Žilić, upoznala je djecu s načinom pripreme ljekovitog melema. Tako su djeca imala priliku sudjelovati u pripremi vlastitog melema od bademovog ulja, ljekovitog nevena i ivanskog cvijeća.  Emin tata, Igor Žilić planira s djecom i odgojiteljicama šetnju, prilikom koje će ih upoznati s još nekim ljekovitim biljem koje raste u njihovom kraju. Kako su do sada upoznali većinu ljekovitog bilja svog zavičaja, planiraju upoznati i ljekovito bilje otoka Paga, jer njihova skupina njeguje nesvakidašnje prijateljstvo s gradom Pagom. 


 
       
23.03.2016.    
 


 U sklopu blagdanskih aktivnosti, skupina Mišići iz objekta Izvor, na oduševljenje djece, pozvali su roditelje na radionicu i druženje. Zajedno su izrađivali košarice i ukrašavali pisanice. Svojim kreacijama su nadopunili uskršnju dekoraciju vrtića, a bilo je pisanica i košarica i za ukrasiti uskršnji stol kod kuće.

 Sretan Uskrs svima žele djeca, roditelji i odgojiteljice skupine Mišići!


 
       
14.03.2016.    
 


  U suradnji s Udrugom IKS Udruga slijepih SMŽ održala je kratki program edukacije i osvještavanja najmlađih građana u Dječjem vrtiću Petrinjčica. Naš su vrtić posjetili radna terapeutkinja Udruge slijepih Iva Toš i član Udruge Mladen Gobac sa svojim psom vodičem Odom, zaposlenica Udruge IKS Cvijeta Janković koja je s idejom o edukaciji produbila suradnju ove dvije udruge, te Tamara Jovičić i Barbara Kositer.
Djeca su pozorno slušala, pokazala što sve znaju i sami isprobali kretanje pomoću bijelog štapa sa povezom na očima.
 
U ovom ugodnom druženju sudjelovala su djeca u dobi od 5 do 7 godine i svi su iskazali veliko zadovoljstvo zbog posjete, ali i senzibiliziranost u ophođenju sa slijepim osobama i razumijevanje za različitosti. Cvijeti i Mladenu uručili su poklone koje su sama izradila – taktilne slike s kratkim porukama na Brailleovom pismu, a pozvani su i na druženja u budućnosti.
 

 
       
11.02.2016.    
 


 U organizaciji Turističke zajednice grada Petrinje, suorganizatora POU Hrvatskog doma i pod pokroviteljstvom Grada Petrinje u subotu 6. veljače 2016.  održan je tradicionalni „20. petrinjski fašnik".
 
Djeca našeg vrtića nastupila su te izvela točku „Hoću ić u maškare“. Nastupale su skupine Zvjezdice, Ribice, Loptice, Žabice, Bubamare i Tratinčice te polaznici programa predškole iz Petrinje, Mošćenice, Gore i Jabukovca.
 

 
       
09.02.2016.    
 


 U sklopu projekta „Što sve voda može?" kojeg zajedno provode Dječji vrtić Petrinjčica i Vodoopskrba Kupa, roditelji vrtićke skupine „Suncokreti" zajedno sa tetama Marijom Pavelić Tintor i Gordanom Pećirko te pripravnicom Mateom Butina, izrađivali su maske i kostime od recikliranog materijala. Na taj su način naučili kako se ne trebaju uvijek kupovati kostimi već kako iskoristiti materijal i sam izraditi masku. Ove godine tema su bila agregatna stanja vode pa su u skladu s time nastali i kostimi, a na taj će način djeca nastaviti proučavati što je to led, snijeg, voda, para i kiša.
 
Vodoopskrba Kupa je potpisanim Ugovorom o suradnji već prihvatila i kumstvo kojim podržavaju Međunarodnu eko školu koju naš vrtić ima,a to znači kako će zajednički obilježavati eko datume, prezentacije projekata te promicati ekološke stavove. 
 

 
       
08.02.2016.    
 


 S ciljem pokretanja pozitivnih promjena u vrtićkoj prehrani Dječji vrtić Petrinjčica je u suradnji s Centrom Humanika samostalno pokrenuo projekt „Svakog dana zdravija hrana. Incijativa zdravije prehrane u vrtiću najavljena je susretom roditelja i odgajatelja na predavanju „Prvi koraci u zdravoj prehrani djece" koje je održala predsjednica Centra Humanika Marina Kušan-Hadžić. Roditelji su odlično prihvatili predavanje, u potpunosti su zainteresirani i odobravaju realizaciju same inicijative tako da su predavanjem podignuti temelji suradnje.
 
U vrtiću će tako biti održane edukativno- kreativne  radionice sa djecom, jednom mjesečno u svakom objektu, koje će  animirati  djecu da usvoje nove spoznaje o zdravoj hrani, kao i da istovremeno budu i sudionici pripreme zdravih obroka. U izvedbi radionica će uz stručne voditelje biti uključeni volonteri roditelji i studenti predškolskog odgoja.
 

 
       
13.01.2016.    
 


Odgojna skupina  Loptice Dječjeg vrtića Petrinjčica, sa svojim odgojiteljicama, često se uključuje u humanitarne akcije. Ove jeseni uključili su se u hvalevrijedan projekt „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“, pokrenut od strane Udruge oboljelih od leukemije i limfoma. Zajedno sa svojim roditeljima sakupljali su plastične čepove i donosili ih u vrtić. Svoj skromni doprinos čepova koje su sakupili, odlučili su u prosincu, mjesecu darivanja, poslati na adresu Udruge.
Sa svojim odgojiteljicama Anabelom Kunert i Majom Latin sakupljene čepove odnijeli su do pošte, odakle je njihov paket otputovao u Čakovec. Od djelatnika pošte, djeca su doznala na koji način i kuda će putovati paket s čepovima, koji su namijenjeni prodaji s ciljem  kupnje  lijekova za oboljelu djecu.
Osim što su sakupljajući čepove humanitarno djelovali i pokazali želju da pomognu oboljelima od leukemije i limfoma, pomogli su i očuvanju okoliša,  a to je jedna od vrijednosti koja se njeguje u objektu Slap, Dječjeg vrtića Petrinjčica, koji ima status eko-škole
Male Loptice i dalje planiraju sudjelovati u projektu i sakupljati čepove, a želja im je uključiti i ostale skupine dječjeg vrtića da im se pridruže u ovoj hvalevrijednoj akciji.

 
       
21.12.2015.    
 


 Objekt Duga na Senjaku zasjao je u božićnom sjaju. Djeca, roditelji i odgojiteljice povodom nadolazećih blagdana uredili su prostorije vrtića koje sada odišu duhom Božića. Uz pjesme, priče i igre djeca se pripremaju za najradosnije dane u godini.
 
Održana je i radionica s roditeljima obje skupine koje pohađaju ovaj vrtić, mješovita jaslička „Bubamare" i starija mješovita „Ptičice", a roditelji mališana zajedno s odgajateljicama i osobljem napravili su lijepi blagdanski dnevni boravak.
 
„Da bi naša djeca uživala, potrudili su se roditelji : Andrea Barišić, Martina Čekić, Marinka Gluvić, Aleksandra Murtić, Ljuljana Ljubičić, Darinka Čolić, Dragana Miletović, Gordana Pečak, Anita Anušić i Ivana Švragulja, a svoj skromni doprinos dale su i odgajateljice Koviljka Kapac, Ivona Šeperac i Jasna Matulić kao i naša spremačica Ankica Josipović".
 
„Neka svjetlo mladog Sunca s visine, obasja svako srce i da nas novorođeni Kralj prati na našim životnim putovima. Iskrena i radosna srca,
 djeca i tete sa Senjaka"
 

 
       
21.12.2015.    
 


 Skupina Kockice sa odgajateljicama Marinom Preradović Kosak i Šteficom Roksa, uz podršku svojih roditelja, prikupili su  vrijednu i zanimljivu donaciju za korisnike kojima pomaže Građanska inicijativa „Moj grad Sisak".
Uz odjeću, igračke, slatkiše i hranu, mališani su zajedno sa svojim roditeljima izradili snjegoviće za djecu i starije kako bi razveselili u ove blagdanske dane one koji dar možda neće dobiti. Snjegoviće su obogatili malih fotografijama, potpisima i porukama.
U veselom druženju s „Kockicama" uz ples i pjesmu sudjelovale su Daša Poredoš Lavor i Mirjana Mandić iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak" koje su zahvalile mališanima, roditeljima i odgajateljicama na uvijek prisutnoj podršci i konkretnoj pomoći za ljude u potrebi. Kako saznajemo iz Građanske inicijative – snjegovići već griju mala dječja srca u Živaji, Donjem Hrastovcu, Ručama, Donjem Vukojevcu i Sisku.
 

 
       
21.12.2015.    
 


 Na zajedničkoj božićnoj radionici, održanoj u holu u centralnom objektu Izvor, sudjelovala su djeca i roditelji svih vrtićkih skupina . Svojim kreativnim idejama izradili su ukrase i zajednički okitili bor na veselje djece.
 
Posebnu blagdansku čaroliju donijeli su nam i studenti Učiteljskog fakulteta u Petrinji koji su priredili predstavu i tako razveselili djecu. 
 

 
       
11.12.2015.    
 


 U odgojnoj skupini Loptice održana je kreativna Božićna eko radionica. Radionicu s djecom održala je Andrea Bobinac Maglić, koja od novinskog papira izrađuje različite kreacije koje je pokazala djeci.Nakon što su djeca imala priliku vidjeti što se sve može napraviti od starih novina, i sama su imala priliku naučiti novu tehniku TE SU modeliranjem i pletenjem starih novina izrađivala božićna drvca.
Na radionici povodom Sv.Nikole roditelji i odgojiteljice Anabela Kunert i Maja Latin sakupljali su prazne limenke koje su ukrasili. Na taj način su svojoj djeci izradili posebnu kasicu u koju su utkali svoju ljubav, vrijeme, trud i kreativnost. Kasice izrađene samo za njih s njihovimm omiljenim likovima, djecu su jako obradovale. 
 

 
       
08.12.2015.    
 


 
Hajra Marković, direktorica i Mateo Marković, osnivač tvrtke „Marković drvo" iz Mošćenice darovali su našem vrtiću 30 novih drvenih stolica. Za zahvalu djeca su uručila zahvalnicu sa slikama koje su sama nacrtala te otpjevala nekoliko veselih božićnih pjesama
 

 
       
07.12.2015.    
 


 Za djecu vrtića održana je predstava  Bakina cipela  u kojoj su glumile odgojiteljice: Dubravka Gobac, Danijela Ivičić, Katarina Kirin, Štefica Roksa i Sanja Zagorac, a predstavu je s glazbom pratila  odgojiteljica Zlata Begović. 
 
Predstava se jako svidjela djeci. Uživali su prateći tijek predstave i nestrpljivo iščekivali Sv. Nikolu. Na kraju sv. Nikola ih je počastio bombonima, a djeca su mu obećali da će uvijek biti dobri, kao što to djeca i jesu. 
 

 
       
02.12.2015.    
 


 Već tradicionalno, u skupini Mišići, djeca i roditelji se pripremaju za dolazak omiljenog dječjeg sveca. Na radionici održanoj 1.12.2015. zajedničkim radom djece i roditelja obične čarape pretvorili su u čarobne. Kako je djecu važno naučiti dijeliti i  poklanjati organizirali smo tombolu u kojoj je dijete izvuklo ime prijatelja kojeg je simbolično darivao. U petak su se djeca razveselila skromnim poklonima.
 
       
27.11.2015.    
 


 Svetozar Krotin, direktor "Vodoopskrbe Kupa" i Nataša Vidović, ravnateljica Dječjeg vrtića „Petrinjčica" potpisali su Ugovor o suradnji na Projektu „Što sve voda može". Na taj je način Vodoopskrba prihvatila kumstvo kojim će podržati Međunarodnu Eko školu, status koji je Vrtić dobio zbog vrijednih postignuća u provođenju ekoloških projekata.

Sufinancirati će i projekt „Mali petrinjski lončari", za čiju su buduću drvenu lončarsku kućicu saliveni temelji. Planirana je dvogodišnja suradnja s djecom odgojne skupine „Suncokreti" i njihovim odgojiteljicama Marijom Pavelić - Tintor i Gordanom Pećirko, koja je i koordinatorica Međunarodne Eko škole u petrinjskom vrtiću, te voditeljica projekta „Mali petrinjski lončari."


 
       
17.11.2015.    
 


 U dječjem vrtiću Petrinjčica „Produkcija Z“ održala je interaktivni lutkarski mjuzikl  „Dobro se dobrim vraća“. To je mjuzikl o dobrim djelima koje od malena trebamo činiti jedni drugima, jer se svako dobro djelo dobrim djelom vraća.
Priča se događa u Jadranskom moru među ribicama , što mjuziklu daje dodatnu atraktivnost, ali se mogla dogoditi bilo gdje i bilo kome. Naime, kada se hobotnica , stari neprijatelj malih ribica, nađe u životnoj opasnosti, one joj svejedno priskaču u pomoć. U tom trenutku među njih dolazi bakalar, riba koju nitko nije poznavao i prema kojoj svi u početku iskazuju nepovjerenje, samo zato što je drugačija od njih. No, čim  zaprijeti opasnost, pokaže se da se u muci poznaju junaci. Ono što su u početku izgladali drugačiji od nas postanu pravi, iskreni prijatelji, pa na kraju tolerancija i međusobno poštovanje pobjedi sve predrasude, a svako dobro djelo dobrim se djelom vrati. 
  Mjuzikl su gladala djeca iz redovnog programa dječjeg vrtića i programa predškole. 
„Produkcija Z“ je poklonila CD s pjesmama, a mjuzikl je  s čak 18 songova. 
 

 
       
02.11.2015.    
 


 Djeca skupine Suncokreti posjetili su jednu od poslovnica banke u Petrinji, kako bi naučili nešto više o novcu te na taj način obilježili Svjetski dan štednje. Vidjeli su kako se novac čuva, čemu on služi te kako izgleda banka, a na odlasku dobili su i poklone- balone, bojanke i slatkiše
 
       
19.10.2015.    
 


 Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježava se svake godine  u Dječjem vrtiću Petrinjčica. Vrijeme je to kada pokazujemo kako smo svjesni da je kruh čovjekova potreba od pamtivijeka, a samim tim i simbol života. 
 S djecom se provode razne aktivnosti na temu „Od zrna do pogače“.  Djeca uče čineći, pa su donosili razne žitarice, proučavali, izrađivali pekarske proizvode i u vrtiću i kod kuće s roditeljima. Nastao je bogati stol s pekarskim proizvodima. 
Posjetili su  pekarnicu „Beriša“ i zdravljak“Edi“ u našem gradu . Upoznali su se s procesom izrade kruha, stavili kape na glavu i mijesili peciva . Naravno da su naši pekari počastili djecu pecivom,  lijepo ih dočekali i proveli pekarom. 
 

 
       
07.10.2015.    
 


 Povodom Dječjeg tjedna u našem je vrtiću  6.listopada izvedena predstava Čarapojedac. Predstavu su osmislile i izvele Ivanka Rođak i Senka Kapelac, odgajateljice Dječjeg vrtića Sisak Novi, a nastala je kroz projekt „Sisačko-šareno ljeto" koji je financirao UNICEF. Gostovanje sisačkog vrtića u Petrinji organizirala je Palma Miličević iz Udruge GrAk.
 
       
07.10.2015.    
 


 Danas je u našem vrtiću bilo veselo. Obilježili smo  59. rođendan Vrtića, a za poklon vrtiću i gostima djeca su izvela prigodan program i razveselili sve koji su nas posjetili.
 
       
06.10.2015.    
 


 U ponedjeljak 05.10.2015. u Hrvatskom domu je predstavljena knjiga za djecu „Kad odrastem bit ću dijete“, autorice  Vesne  Brebrić, naše odgojiteljice.
Predstavljajući knjigu  gosp.Ivan Rizmaul je rekao kako želi djelu dug život, a knjiga živi dok ju čitaju.
U zabavnom dijelu programa nastupili su Gradski dječji zbor, članovi Plesnog kluba Petrinia te poznati jazz glazbenik Damir Kukuruzović.
 

 
       
06.10.2015.    
 


 Danas su se, u sklopu Dječjeg tjedna, održale logopedske radionice sa magistrom logopedije Katarinom Matijević, predsjednicom Udruge Hura. Djeca pred polazak u školu u igraonici su učila „Bliži se škola! Igrati se mora. Mora li se učiti?“ 
 

24.06.2015.    
 


 20.lipnja 2015.godine u objektu Kapljica održana je akcija uređenja vrtića uz zabavni program kojeg je vodila voditeljica Marijana Batinić, lutkarsku predstavu Priča o Tupsonima koju su izveli Hrvoje Zalar i Anja Đurinović te kuharsko nadmetanje „Juniorchef“ na kojem je poznati kuhar Branko Ognjenović pokazao djeci kako i sami mogu izraditi zdrave obroke.
 
Naime, od šest vrtića u užem izboru, naš je vrtić dobio najviše glasova u akciji Dječji svijet u šarenim bojama- portala klokanica.hr na kojeg nas je prijavila mama Maja Ostojić, kojoj se zahvaljujemo!  Akcija  se provodila u suradnji sa tvrtkama JUB i Pevec, a djeca su zahvalila svojim donatorima prigodnim zahvalnicama.
 

 
       
25.05.2015.    
 


  Danas je u objektu Slap podignuta „Zelena zastava“ kao znak stjecanja statusa međunarodne Eko škole. Vrtiću je to velika čast i sreća, pogotovo što je to rezultat velikog broja uspješnih eko-projekata.
 
Gospodin Ante Kutle, predsjednik Udruge „Lijepa naša“ govorio je o vrijednosti ovog programa te pohvalio sve dosadašnje uspjehe na području podizanja ekološke svijesti. 
“Eko škole su u svijetu priznate kao model ekološkog odgoja i obrazovanja djece, mladeži i odraslih te je doista važno što prije početi, od malih nogu, da već od tada počinju stjecati te dobre i pozitivne navike.“
 
Gospodin Darinko Dumbović, petrinjski gradonačelnik, također je čestitao našem vrtiću na ovom vrijednom priznanju te rekao: 
 „Zelena zastava" je samo jedan simbol poruke ljubavi, edukacije i svega onoga što moramo proći kroz sve generacije i neka se to pokrene upravo kroz najmlađe."
 

 
       
22.05.2015.    
 


 U četvrtak, 21. svibnja, u Kutini je održan 14.Olimpijski festival dječjih vrtića za Sisačko- moslavačku županiju. Nastupilo je devet dječjih vrtića,među njima i naš, a natjecalo se u nogometu, skoku u dalj, bacanju loptice, trčanju i štafeti.
Na kraju natjecanja sva su djeca dobila medalju za sudjelovanje, a najuspješniji vrtić- DV Kutina dobio je pehar.
 

 
       
20.05.2015.    
 


 U goste u skupinu Žabice došla je teta Ranka jer je ona majstorica za masu- kako kažu djeca.Teta Ranka radi nakit za mame i tete pa nam je došla pomoći napraviti žabice od fimo mase. Djeca su uživala i slušala savjete tete Ranke u izradi žabica. Sad jedna kuglica, pa druga, pa oči, srce i evo žabice! Sve je išlo tako dobro, a na kraju su se naše žabice morale ispeći i pritom smo dobro pazili da ne igore. Žabice su gotove, tvrde, zelene i najljepše.
Hvala teti Ranki na suradnji i veselimo se ponovnom susretu!!
 

 
       
19.05.2015.    
 


 Od 2010. godine u vriću Petrinjčica provode se radionice za roditelje „Rastimo zajedno“. Kroz  radionice je   prošlo 50-tak roditelja  kroz pet ciklusa .
Ovaj program je proizašao iz Unicefovog Projekta „Prve tri su najvažnije“ kao podrška roditeljima najmlađe djece i veificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Radionice u vrtiću provode educirani voditelji radionica: odgojiteljica Marina Preradović Kosak, pedagoginja VišnjaVukša i ravnateljica  Nataša Vidović.
 
Što se radi na radionicama za roditelje „Rastimo zajedno“ ?
- kroz predavanja i vježbe stječu se znanja i vještine za bolji odnos s djetetom, 
- kroz razgovor se izmjenjuju iskustva o rjšavanju problema s djetetom,
- kroz druženje se postaje sigurniji, jači i samopouzdaniji
 
Svaki roditelj na radionicama dobiva mapu s pisanim prilozima i stručnim tekstovima, a po završetku radionica roditelji dobivaju Diplomu za izuzetan rast i napredak postignut na radionicama , a ujedno je i  zahvalnica za doprinos zajedničkom učenju i rastu svih sudionika.
 
Evo što su rekli neki roditelji nakon završetka radionica
 
- Svakako ću se truditi što više naučenog primjeniti.
- Strpljivija sam, s više razumijevanja, počinjem aktivno slušati.
- Lakše se snalazim u „problemskim situacijama“.
- Nisam imala neka posebna očekivanja, ali znam da sam zadovoljnija nakon ovih radionica,
 i moja djeca također.
- Dobila sam odgovore na jako puno pitanja vezano uz rjršavanje svakodnevnih situacija.
- Počela sam drugačije gledati na kvalitetu vremena koje provodimo zajedno.
- Puno mi je jasnije kako djeca funkcionirasju, naučila sam ih više shvatiti drugačije, pozitivnije reagirati.
- Najkorisnije je dobitak za dijete  da sam strpljivija, više slušam.
- Naučila sam puno, ali još ne primjenjujem sve. Trudim se.
 

 
       
18.05.2015.    
 


 Međunarodna koordinacija za Eko-škole, na prijedlog Hrvatskog povjerenstva Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, održalo je svečanost dodjele satusa Međunarodne Eko-škole. Na svečanosti je certifikat Međunarodne Eko-škole zajedno sa Zelenom zastavom uručen našem vrtiću, a preuzele su ga ravnateljca Nataša Vidović, pedagoginja Višnja Vukša te koordinatorice Gordana Pećirko i Anabela Kunert.
 Zadaća je Eko-škola odgojiti mlade naraštaje osjetljivima na pitanje okoliša.
 

 
       
14.05.2015.    
 


 U svim objektima našeg vrtića danas je održan Dan otvorenih vrata. Svi posjetitelji su mogli vidjeti čime se bave, kako žive, igraju se i uče naši polaznici vrtića..
U sklopu Dana otvorenih vrata organizirale su se razne aktivnosti, predstave i radionice.
 
 
 
 
 
 
 

 
       
11.05.2015.    
 


 Skupine Žabice i Zvjezdice sa svojim odgojiteljicama su posjetile selo roda Čigoć. 
„Ovo  je stvarno selo roda“- rekla su djeca nakon nekoliko minuta provedenih u selu. Rode na svakom koraku, gnijezda ima preko 30. U svakom gnijezdu po dvije rode. Kod obitelji Sučić djeca su vidjela puno starog alata i starina. „Ovdje smo naučili i nešto korisno“. 
Kući smo ponijeli suvenir s rodom. Piknik u prirodi i slaganje stare posavske kuće oduševio je djecu. Posjetili smo i Lonjsko polje gdje smo vidjeli žabice, obade i mnogo drugih životina. Kući smo se vratili sretni, umorni i puni dojmova.
 

20.04.2015.    
 


 U petak, 17.04.2015. u ulici Milana Dujnića bila je radna atmosfera. Vrijednih i marljivih ruku nije nedostajalo, a sve zbog jednog cilja- ljepše i urednije dvorište vrtića. 
U sklopu Zelene čistke, projekta na nivou RH, okupili su se svi djelatnici, roditelji i djeca centralnog objekta, a pridružili su im se i djelatnici Kapljice i Duge.
 Zajedno svi udruženi bojali su sprave, uređivali pješčanike, sadili cvijeće kako bi dvorište zasjalo u novom ruhu. 
Ravnateljica vrtića Nataša Vidović napominje kako je ovakav tip radnih akcija provedenih u objektima Slap i Izvor samo početak te da će se one provoditi i ubuduće.
Zadnjih nekoliko tjedana u vrtiću je oformiran i Mali Komunalac u skupini Žabice koji se također pridružio akciji uređenja. Njihov rad i organizaciju dođao je vidjeti i gradonačelnik g. Darinko Dumbović. 
Oni recikliraju, razvrstavaju otpad što pokazuje kako su stvarno posebni i imaju razvijenu ekološku svijest što nama odraslima svakako treba biti ponos.
Doprinos ljepšem vanjskom izgledu vrtića dao je i petrinjac Krunoslav Kardaš, koji je izradio dječaka i djevojčicu, sinonim za dječji vrtić i time ukrasio prilaz vrtiću.

 
       
20.04.2015.    
 


 I u objektu Slap u  ulici I.B.Mažuranić u petak je bilo živo i veselo. No, nije nedostajalo ni radne atmosfere, a sve kako bi se pripremili za nešto zaista vrijedno pozornosti - dobivanje statusa Međunarodnog Eko vrtića.
 
Gordana Pećirko, koordinatorica Međunarodnog Eko vrtića Lijepa naša, objasnila je kako se u Dječjem vrtiću „Petrinjčica" održava Zelena čistka, projekt na razini grada i cijele društvene zajednice.  U uređenju vrtića sudjelovali su svi djelatnici objekta Slap, djeca i roditelji. Zajedno su bojali sprave, uređivali pješčanike, sadili cvijeće kako bi dvorište izgledalo veselije i spremno za dječju igru.
 

 
       
13.04.2015.    
 


 Ako ste prošlog tjedna čuli pjesmu Štrumpfova i pomislili da su negdje u blizini Štrumpfovi, bili ste u pravu. Glasovi  i pjesma Štrumpfova, dopirali su iz Dječjeg vrtića Petrinjčica, u kojem su se roditelji skupine Loptice, našli u ulozi Štrumpfova i marljivo pripremali predstavu za nadolazeći Uskrs.
 Ovog  tjedna, predstavu „Štrumpfovi pomažu Uskrsnom zecu“,  izveli su četiri puta, kako bi je pogledala djeca redovnog programa iz sva četiri objekta, ali i polaznici predškole. Djeca su sa zanimanjem pratila kako će  Štrumpfovi pokušati  pomoći uskrsnom zeki koji se razbolio i žalosno plače, jer neće moći razveseliti djecu za Uskrs. Papa Štrumf je  stoga među svojim Štrumpfovima odlučio pronaći Štrumpfa koji će obaviti zadatak uskrsnog zeca i u  gnijezdo odnijeti jaje. U obavljanju zadatka Štrumpfove su ometali Gargamel i njegov mačak Azrijel. Lumen, Mazalo, Štrumpfeta, Mrgud, Licko, Trapavi  i Klop, nisu uspjeli obaviti zadatak i odnijeti jaje u gnijezdo umjesto zeca, ali je zato najmanji Štrumpf, Beba Štrumpf, uspješno izvršio zadatak i postao uskršnji Štrumpf. Kako bi proslavili uspjeh Bebe Štrumpfa, i glumci i djeca, u holu veselo su plesali.
Sva djeca su uživala u predstavi, a djeca čiji roditelji su glumili u predstavi bila su ponosna na svoje roditelje i osmijeh im nije silazio s lica.
Predstavu su u sklopu projekta „Štrumpfovi“,  osmislile i s roditeljima   pripremile, odgojiteljice Anabela Kunert i Maja Latin. U predstavi su sudjelovali roditelji: Iva Dobrenić (Uskrsni zec), Kristijan Holsinger (Gargamel), Darijo Skender (Papa Štrumpf), Dušanka Bukal (Azrijel), Tea Antolić Matić (Štrumpfeta), Silvana Baljak (Mrgud), Ljiljana Šako (Mazalo), Marina Preradović Kosak (Lumen), Tanja Mosler (Licko), Marija Fiala Žugaj (Trapavi), Mateja Krtić (Klop) i Ivana Denić (Beba Štrumpf).  Glazbenu podlogu predstavi, dala je odgojiteljica Zlata Begović.
Odgojiteljice su roditeljima i kolegici Zlati, koji su štrumpfastično odradili predstavu i razveselili djecu cijelog vrtića Petrinjčica, uručile zahvalnice za sudjelovanje u predstavi.
 

 
       
13.04.2015.    
 


 Skupina Zvjezdice s odgojiteljicama Slavicom Cerjak i Jelenom Fiala i skupina Žabice sa odgojiteljicama Nadom Kolić i Ilkom Dumbović u pratnji pedagoginje i zdravstvene voditeljice  provele su nezaboravan dan u svijetu bajke na posjedu Contessa u Draganiću.
 
Ispred dvorca Erdody u centru Jastrebarskog ih je dočekala prava contessa Sanja koja je ispričala priču o dvorcu na način da su djeca doista imala priliku uživjeti se u uloge prinčeva i princeza. 
 
Zatim je zajedno s djecom otišla na svoj posjed gdje ih je dočekao grof i još dvije grofice.
 
Djeca su zaista uživala u pikniku, pričama, igrama, svečanoj odjeći, balu i  gozbi kao u pravom dvorcu. 
Svi su se vratili kući puni dojmova i lijepih uspomena kao iz bajke. 
 

 
       
26.02.2015.    
 


 Za djecu redovnog programa i programa predškole „Produkcija Z“ izvela je  interaktivni lutkarski kazališni mjuzikl „Lijepo putovanje lijepom našom“ . Djevojčica Vedrana i dječak Goran putuju na izlet od Dubrovnika do Splita, Šibenika, Zadra, Plitvičkih jezera, Rijeke, Pule, Zagreba, Osijeka i Vukovara , te se o svakoj našoj regiji djeca  upoznaju  sa običajima i karakteristikama istih kroz priču i songove karakteristične za taj kraj.  Na zanimljivo putovanje idu autobusom, vlakom, brodom i avionom. Susreću se sa vozačom autobusa, kapetanom Franom, vlakovođom i  pilotom. Kroz cijelu predstave djeca  zajedno s glumcima pjevaju razne  pjesmice, kao što je ova:
„ Putujemo, putujemo, lijepom našom putujemo
Putujemo, putujemo da je više zavolimo“

 
       
18.02.2015.    
 


 U subotu 14.2.2015. održan  je tradicionalni „19. petrinjski fašnik" u organizaciji Turističke zajednice i pod pokroviteljstvom Grada Petrinje. „Ključ Grada" maškarama je predao gradonačelnik Darinko Dumbović, a nakon toga se zabava preselila na gradski trg. Djeca našeg vrtića otpjevala su pjesmu Hajde da ludujemo!
 
Na povorci su sudjelovali: 
- skupina Žabice sa odgojiteljicama Ilkom Dumbović i Nadom Kolić- Zaljubljene žabice
- skupina Zvjezdice sa odgojiteljicama Slavicom Cerjak i Jelenom Fiala- Zaljubljene zvjezdice
- skupina Ribice sa odgojiteljicama Suzanom Nogić i Marijom Maričković- Djeca svijeta
- skupina Loptice sa odgojiteljicama Anabelom Kunert i Majom Latin- Zaljubljeni štrumfovi
- skupina Bubamare sa odgojiteljicama  Katarinom  Kirin i Tatjanom Popović -Slatki, šareni bombončići
        -        skupina Tratinčice sa odgojiteljicama Vesnom Brebrić i Vlastom Dadić- Zaljubljeni klizači
 
Odgojne skupine programa predškole : djeca polaznici iz Petrinje, Mošćenice, Gore i Jabukovca, odgojiteljice: Biljana Bakić, Kristina Hodak, Maja Medved su: kauboji, kaubojke, indijanci, princeze, vile i vilenjaci, vještice, klaunovi, patuljci, gusari, spidermani, batmani, nindža kornjače, bubamare, pčelice, leptirići.
 

 
       
06.02.2015.    
 


 U objektu Slap održana je „Pričaonica" s književnicom Ljiljanom Jelaskom. Naime, skupina Kockice, s odgojiteljicama Marinom Preradović Kosak i Šteficom Roksom, u sklopu svoga projekta „Priče", pozvali su u goste Ljiljanu Jelasku, na zajedničko druženje kroz priče i pjesmice.
 
Ljiljana je djeci čitala pjesmice „Jesen" i „Zečji repići", iz svoje zbirke pjesama „Vesele boje tvoje i moje", te iz još neobjavljene zbirke „En – ten- tinilica za nasmijana lica", pjesmice; „Zvončić i Tončić" i „Buha – muha". Djeci su se jako svidjele pjesmice, jer ih je Ljiljana izvela na djeci zanimljiv, zvučan i šaljiv način.
 
Za gošću su djeca izvela igrokaz „Djed i repa" sa štapnim lutkama, te su zaslužili veliki pljesak publike. Odgojiteljice su predstavile svoju knjigu koju stvaraju zajedno sa roditeljima i djecom, „Najljepše priče skupine Kockice", koja je oduševila književnicu.
Najavljena je i daljnja suradnja, tako da se nadamo ponovnom druženju sa našom dragom Ljiljanom. Hvala od srca Ljiljani, te roditeljima koji su odvojili vrijeme i došli na druženje sa svojom djecom, poručuju odgojiteljice Marina i Štefica.

 
       
20.01.2015.    
 


 DV Petrinjčica je prvi put nakon deset godina uspio organizirati zimovanje djece. Grupa od devet hrabrih avanturista sa svojom odgojiteljicom Ilkom Dumbović otputovala je na osmodnevno zimovanje na Ribniško pohorje u selo Ribnica u Sloveniji. Djeca su u programu zimovanja pohađala školu skijanja na baby liftu i sudjelovala u raznim animacijama kao što su sanjkanje, mini disco, bakljada i mnoge druge. 
„To je baš onako kako  sam i zamišljao“ rekao je Lovro nakon što su sve razgledali.
Zadnji dan djeci su uručene medalje i diplome kao znak za vrlo uspješno naučeno skijanje. Presretni, zadovoljni i ispunjeni ovom zimskom pustolovinom djeca su se vratila svojim roditeljima koji su imali snage i hrabrosti pustiti ih daleko od kuće. Povratak kući je bio pun uzbuđenja i sa željom da se družimo i iduće godine.
 

 
       
23.12.2014.    
 


 Živimo u dobu kada sve više u našu svakodnevicu prodiru razni mediji i kada se gubi kontakt sa pisanom, ali i izgovorenom riječi.
Zato je i nastala ova suradnja, sada i drugu godinu za redom, sa sudioniocima programa projekta poticanja čitanja iz užitka naglas „Tulum s(l)ova“ Industrijsko- obrtničke škole Sisak, pod vodstvom prof. knjižničarke Jadranke Gabriša Perković i vrtićke skupine „Medvjedići“ sa svojim odgojiteljicama Sanjom Zagorac i Teom Ćosić.
Sudionici učenici „Tuluma s(l)ova“ družili su se sa vrtićkom djecom, čitali im slikovnice, ali i poklonili nove slikovnice.
Uz pomoć istih, ostvarili smo suradnju i sa Zlatnom iglom d.o.o. Sisak, koja nam je donirala materijal, a potom i sa Strukovnom školom koji su za nas izradili 11 kostima raznih životinja.
Kao zahvalu djeca odgojne skupine „Medvjedići“ su otpjevala 11 pjesmica o 11 životinja uz pratnju na sintisajzeru roditelja Maje Ostojić, a skupina „Bubamare“ izvela je igrokaz „Ogledalce“.
„Tulumaši“ Antonio, Stjepan i Luka djeci su čitali svoje pjesmice i slikovnice koje su nam i ovog puta darovali.
Ovom suradnjom želimo djecu potaknuti da od ranih godina njeguju ljubav prema pisanoj i izgovorenoj riječi i ljepoti izražavanja.
Veseli i zadovoljni zahvaljujemo se svima, a posebno učenicima krojačke struke koji su uz stručno vodstvo svojih mentora Sanje Ladešić, Jasne Preučil i drugih izradili ove kostime, dok su kućicu za ptičice, koju su nam darovali uz svoj posjet izradili učenici stolari, a bojali pomoćni soboslikari.
I na kraju, nadamo se daljnjoj suradnji uz potporu ravnateljice Nataše Vidović.
 

 
       
16.12.2014.    
 


 Dio polaznika srednje Glazbene škole Fran Lhotka iz Siska posjetio je vrtić Izvor. Djeci su pripremili mali Božićni koncert uz vodstvo Marije Zulić. Djeca su oduševljeno slušala ljubavnu pjesmu Vida Bešlića, a  pjevanje Tene i njenih kolegica je bilo začuđujuće. Tu su se našle i neke poznate melodije koje su i djeca zajedno s njima pjevala. Vrlo ugodno druženje je završeno uz pjsmu Zvončići, zvončići.
Hvala im na divnom koncertu sa željom da se opet vidimo!
 
Ovaj ugođaj se proširio i na popodnevnu Božićnu radionicu za roditelje i djecu skupine Mišići i Žabice, na kojoj se izrađivao nakit i kitio bor. 
Radionica pod vodstvom odgojiteljica Nade Kolić, Ilke Dumbović, Jadranke Vrbik i Dubravke Vrzan je bila vrlo uspješna što se vidi po velikom odazivu roditelja i djece što je naposljetku rezultiralo velikim, šarenim i bogato okićenim dječjim borom.
 

 
       
10.12.2014.    
 


 Roditelji i djeca skupine Mišići iz objekta Izvor 03.12.2014. sudjelovali su na radionici ukrašavanja vrećica u koje su stavljali poklone povodom Svetog Nikole. 
Djeca su izvlačila ime prijatelja kojeg će darivati te su tako jedni drugima donosila radost u ovo blagdansko  vrijeme.
 
Kada su roditelji i djeca završili ukrašavanje vrećica slijedilo je iznenađenje za roditelje. Djeca su im recitirala pjesmu Mali Niko, otpjevali Sv.Niko svijetom šeta i izvela predstavu Izgubljeno mače. Ipak,  najveće iznenađenje i za roditelje i djecu je bio poziv da roditelji djeci izvedu istu tu predstavu. Hrabra mama i jedan tata izveli su predstavu i tako smo se s osmijehom rastali i krenuli u ovaj blagdanski mjesec.

 
       
08.12.2014.    
 


 Djeca, odgojiteljice i roditelji  skupine organizirali su  humanitarnu akciju, a sav prihod od prodaje je namijenjen za tisak prve slikovnice našeg vrtića kao rezultat projekta „Od igrokaza do slikovnice" . Slikovnica obuhvaća četiri tematske cjeline, U Zoološkom vrtu, Cestu prešao sam, Hajd'mo probat stvar ukrasit, spasit što se može spasit i Kad odrastem bit ću dijete, a koje čine jednu čvrstu cjelinu s poslanom odgojnom i obrazovnom porukom.
 
Odgojiteljice Vlasta Dadić i Vesna Brebrić organizirale su radionice za roditelje na kojima su izrađivali božićni nakit  koji je izložen na prodajnoj izložbi u Hrvatskom domu, a simboličnom prodajom skuplja se novac potreban za tisak slikovnice. Nakon izložbe održan je igrokaz „Kad odrastem bit ću dijete“.
Zahvaljujemo roditeljima na pomoći i podršci!
 

 
       
01.12.2014.    
 


 Forum za slobodu odgoja, zajedno s Društvom za oblikovanje održivog razvoja, te Focusom-društvom za sonarni razvoj, raspisao je kreativni Natječaj pod nazivom „Nabaci ideju za bolju atmosferu“. Natječaj je organiziran u sklopu projekta „CLICK“ čiji je nositelj DOOR-Društvo za oblikovanje održivog razvoja. Cilj Natječaja je podići svijest i povećati razumijevanje mladih o energetici i klimatskim pitanjima i utjecaju istih na svakodnevni život, te potaknuti interes i raspravu na temu obnovljivih izvora energije. Projekt financiraju Europska unija i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Kako djeca u Dječjem vrtiću Petrinjčica promišljaju o klimi, energiji i okolišu koji ih okružuju pod vodstvom svojih odgojiteljica, mentorica Vesne Brebrić, Slavice Cerjak i Jelene Fiala iskazala su likovni uratkom i poslali na Natječaj. Osvojili su prve dvije nagrade. 
Svečana dodjela nagrade je održana u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i tom su prigodom djeci i njihovim mentoricama uručene vrijedne nagrade.
Prvu nagradu je osvojila djevojčica Ema Sabo iz odgojne skupine Tratinčica, objekt vrtića Duga, LEGO- poklon paket  u vrijednosti 4.000 kn. Mentorica je odgojiteljica Vesna Brebrić .
Drugu nagradu su osvojila djeca Jan Ćubić, Mea Ercegović, Tena Fiala, Hanna Hrenar, Lea Milković, Mislav Štefulić, Gita Zorčić iz odgojne skupine Zvjezdice,objekt vrtića Slap, LEGO –poklon paket u vrijednosti 2.500 kn. Mentorice su odgojiteljice Slavica Cerjak i Jelena Fiala.
 

 
       
27.11.2014.    
 


 Kako je vrtić mjesto življenja, učenja i zabave u posjet su nam stigli članovi Dječjeg orkestra gradske limene glazbe u pratnji voditelja gospodina Josipa Kapovića. Djeca su oduševljeno slušala zvukove klarineta, trombona, tube, roga i bubnjeva, a kasnije su se upoznali i sa zvukom i izgledom svakog pojedinog instrumenta. Najviše ih je oduševila tuba i jačina njenog zvuka.
Druženje je završeno uz prigodnu veselu glazbu posvećenu Jakovu iz skupine Žabice povodom njegovog šestog rođendana.
Hvala članovima Gradske limene glazbe koji su omogućili djeci vrtićke dobi upoznati instrumente i na taj način obogatili poticajno okruženje djece.
 

 
       
25.11.2014.    
 


Djeca iz skupine „Žabice“  bila su u posjeti predsjedniku Republike Hrvatske u nedjelju, 23.11.2014.godine.
Tom su prilikom Predsjedniku izveli sklop igara na temu dječje tradicijske igre pod vodstvom odgojiteljica Ilke Dumbović i Nade Kolić. U pratnji djece bile su ravnateljica Nataša Vidović, pedagoginja Višnja Vukša i zdravstvena voditeljica Ivana Ćuk.
U razgovoru sa Predsjednikom pitali su ga: Što radi?, Je li išao u vrtić?, Je li imao curu?, Koje je igre igrao kao dijete?, a Ivana je zanimalo da li se tukao kao dječak.

Izjave djece na temu o predsjedniku i njegovom poslu:
Jakov K.: Predsjednik postaneš ako dobiješ najviše glasova.
Lovro S.: Kad puno jedeš, moraš dobro narasti da budeš predsjednik.
Franka: Mora se dobro učiti.
Matej S.: Predsjednik postaješ kad položiš posebnu školu- to je za pametne.
A što radi predsjednik:
Lovro Š.: Bude na vijestima. Ja sam ga vidio.
Sven: Prima goste koji nešto govore i pjevaju.
Ana: razgovara sa kraljevima i princezama
Roko B.: predsjednik čuva zemlju.
Dominik: Plaća račune i treba dobro raspolagati novcima, a naša država je takva kakva je.
Izlet u Zagreb završili smo u McDonald'su i Cinestaru.Puni dojmova vratili smo se u našu Petrinju.
Hvala Tončijevom tati čiji je posao čuvanje Predsjednika!20.11.2014.    
 


 U Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Gori, na prigodan način, obilježavala se 23. obljetnica Sjećanja na žrtvu Vuokvara. Na poziv mame djevojčice Lucije iz skupine Loptice, koja u školi radi kao učiteljica, u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, pridružila su im se djeca skupine Loptice s odgojiteljicama Anabelom Kunert i Majom Latin, te pedagoginjom Višnjom Vukša. Osim što su pogledala prigodan program, djeca su lijep i sunčan dan uz vodstvo mame Marije Fiale Žugaj, iskoristila za upoznavanje okoliša i aktivnosti Eko škole, pa su vidjeli komposište, kućice za bubamare, prošetali kroz lješnjake i čuli priču o eko brezi.... 
Ravnateljici škole Valentini Vujnović, na poklon su predali svoj rad na temu Vučedolske golubice, te su joj uručili Vučedolsku golubicu isprintanu 3D printerom iz projekta Arheološkog muzeja Zagreb „Vučedolska golubica putuje s vama“ . S malog izleta djeca su se vratila puna dojmova i s torbicama od filca napunjenima slatkišima, koje su za njih pripremili u školi, a koje im je ravnateljica podijelila.Na poklon su dobili i kućicu za bubamare, koja će od sada krasiti dvorište njihovog vrtića.
 

 
       
14.11.2014.    
 


 Djeca i odgojitelji skupine Loptice iz Dječjeg vrtića Petrinjčica, objekta Slap, ostvarili su još jednu uspješnu suradnju s roditeljem djeteta svoje skupine. To nas izuzetno veseli jer je jedan od ciljeva odgojno-obrazovnog djelovanja u vrtiću uključivanje roditelja u aktivnosti koje se provode u odgojnim skupinama kako bi djeca imala što kvalitetniji boravak u vrtiću i bogatila svoja iskustva.
Stoga su male Loptice sa svojim odgojiteljicama, Anabelom Kunert i Majom Latin, te pedagoginjom Višnjom Vukša posjetile novu sportsku dvoranu „Milon“ koja se nalazi na Gradskoj tržnici. Prilikom dolaska u dvoranu,  djeca su Stipi Damjanoviću uručila svoj rad na temu „Loptice vježbaju“, na kojem su djeca nacrtala vježbe koje najviše u vrtiću vole vježbati.
Uz stručno vodstvo Stipe Damjanovića i Darija Skendera djeca su uživala u vježbanju i isprobavanju njima novih sportskih rekvizita – boksačke rukavice, boksačka vreća, pilates lopte. Naučili su i o važnosti vježbanja za zdrav život odnosno o važnosti bavljenja tjelesnim aktivnostima za zdrav rast i razvoj.
Kako u vrtiću nema sportske dvorane za tjelesno vježbanje djeca i odgajateljice su prihvatili poziv za ponovni dolazak u dvoranu „Milon“.
 

 
       
14.11.2014.    
 


 Danas je u Dječjem vrtiću Petrinjčica u centralnom objektu u Dujnićevoj ulici održana edukacija o očuvanju prirode. O svom poslu govorila je Sandra Kalabić čuvarica prirode u Javnoj ustanovi za zaštitu prirode Sisačko-moslavačke županije, koja nam je rekla kako u ovakvim edukacijama nastoje djeci približiti prirodu i da je od malih nogu treba čuvati i paziti.
 
 

 
       
04.11.2014.    
 


 Ima jedna pekara, a djeca ju zovu Dvorac. Mama Snježana radi u  Dvorcu. Djeca DV Petrinjčica, skupine Žabice i Zvjezdice sa svojim odgojiteljicama Nadom, Ilkom, Jelenom i Slavicom su posjetila taj Dvorac u Sisku- Mlin i pekare- MIP.
 Mama Snježana sa svojim timom zaposlenika je pripremila radionicu izrade peciva što je oduševilo znatiželjna mala lica. Djeca su vrlo rado zasukala rukave, stavili kapice na glavu i krenuli vrlo vješto mijesiti tijesto u male pletenice, perece i druge oblike po vlastitom izboru.
 Tamo je sve veliko pa i zdjele, mikseri, vaga a peći su kao brod. Djeca su uživala u razgledavanju pogona dok se njihovo pecivo odmaralo i peklo. Na kraju su se počastili pekarskim proizvodima, a svoja pečena peciva ponijeli u svoj vrtić pokazati prijateljima. Poučeni novim iskustvima i novim spoznajama dječja igra pekare je trajala danima, bogatija, kreativnija i maštovitija što se vidi i po njihovim radovima. 
Hvala mami Snježani i MiP-u na ugodnom i poučnom druženju.
 

04.11.2014.    
 


 U okviru donacija OTP banke „Zeleno svjetlo...za bolje društvo", projekt „Važna voda", odgojne skupine Loptice, našao se među odabranim projektima, koje je banka odlučila novčano poduprijeti. U kategoriji očuvanja i zaštite okoliša, projekt je dobio donaciju u vrijednosti 5 000 kuna.
 
Dobiveni iznos odgojiteljice su potrošile kako bi obnovile i nadopunile rekvizite i sprave za tjelesne aktivnosti djece. Kupljeni su: tobogan, trampolin, čunjevi, štapovi, lopte, šapice-hodalice, tuneli za provlačenje..., Novoopremljeni centar tjelesnih aktivnosti nalazi se u holu vrtića, a koristiti će ga sva djeca objekta Slap. Nove igračke razveselile su djecu te su uživala isprobavajući ih, a holom su se čuli dječji radosni uzvici: „Kako su super nove igračke...Baš su zakon..."
 
Kako bi se zahvalili OTP banci, djeca skupine Loptice i njihove odgojiteljice, Anabela Kunert i Maja Latin, posjetili su poslovnicu OTP banke. Posjet su upriličili povodom Svjetskog dana štednje, a za vrijeme posjeta Loptice su upoznale prostor banke, razgovarale s djelatnicima i saznale što se u banci radi. Djelatnicima banke na poklon su donijeli svoj plakat na temu „Čemu služi novac". Uručili su im i zahvalnicu, jer su zahvaljujući OTP banci koja je prepoznala vrijednost njihovog prošlogodišnjeg projekta, dobili nove igračke uz koje će razvijati svoje motoričke sposobnosti.
 
Osim OTP banci, zahvalnica je uručena i tvrtki Elgrad, koja je donirala policu koja će djeci služiti za adekvatno odlaganje i čuvanje kupljenih rekvizita.
Odgojiteljice ne skrivaju zadovoljstvo uspjehom projekta, koji je kod djece potaknuo osviještenost za brigu i očuvanje vode, a mnoge potaknuo da svojim donacijama nagrade djecu za brižan odnos prema okolini. Svim roditeljima djece skupine Loptice koji su aktivno bili uključeni u projekt, kao i svima ostalima koji su se na bilo koji način potpomogli njihov rad na projektu, odgojiteljice upućuju zahvalu.
 

 
       
03.11.2014.    
 


 U Dječjem vrtiću Petrinjčica gostovalo je poznato zagrebačko kazalište „Mala scena" s predstavom Priča o vodi. Predstava je izvedena tri puta kako bi je mogla pogledati sva vrtićka djeca iz svih objekata vrtića.
 
Priča o vodi, inspirirana je karakterom vode i mogućnostima koje voda pruža za igru. Kroz kazališnu igru, glumac Marko Makovičić, istražuje vodu i upoznaje sve njezine aspekte te ulazi u čarobni svijet gdje voda postaje partner u igri. Tijekom igranja uloge, uživljava se u dječju perspektivu i glumom prenosi dječju neizmjernu radost i oduševljenje nečim naizgled tako jednostvanim kao što je sićušna kapljica vode, na što su djeca u publici reagirala veselim osmijehom.
 
Na zabavan način djeca su naučila da je voda sila, energija koja pokreće; voda teče, neuhvatljiva je i tvrdoglava, ne da se tlačiti, uvijek pronalazi put, utažuje žeđ, čisti, stvara glazbu, čuva bebu u trbuhu, omogućuje život svim živim bićima - voda nadahnjuje!Jednostavno, voda je važna!
 

 
       
22.10.2014.    
 


 Predstavu za djecu „Znakovi za najmanje" izvelo je Kazalište „Smješko". Predstava je poklon petrinjske knjižnice u sklopu programa Mjesec hrvatske knjige djeci predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovne škole. Upravo zbog toga bila je izuzetno dobro prihvaćena i posjećena od strane polaznika Dječjeg vrtića „Petrinjčica", prvašića, malih sugrađana kao i polaznika igraonice „Košnica" koja djeluje u sklopu dječjeg odjela Knjižnice.
 
Predstava je radosna igra glumca koji upoznaje najmlađe, plesom, pjesmom i glumom, kakvi sve znakovi postoje i kako se prema njima treba odnositi.
Glavni lik predstave je semafor koji neumorno prati promet na raskršću. On djecu upoznaje sa svojim prijateljima, prometnim znakovima i pokazuje im kako oni pomažu djeci. Kroz zanimljive i edukativne situacije u predstavi prometni znakovi postaju i dječji prijatelji i čuvaju ih od nepotrebnih opasnosti. Cilj predstave "Znakovi za najmanje" je djeci na jednostavan način, kroz igru i zanimljive situacije ukazati na važnost pravilnog ponašanja u prometu.
 

 
       
14.10.2014.    
 


 Svake godine na svoj rođendan mališani sa svojim tetama za roditelje i svoje goste pripremaju prigodan zabavni program.
Program je počeo nastupom „Tratinčica", a zatim su nastupile „Bubamare", „Žabice", „Zvjezdice" i „Ribice", koji su svoj zanimljiv program okončale zajedničkim nastupom otpjevavši vrtičku Himnu.
 
Djelatnicima vrtića i mališanima koji pohađaju Vrtić čestitku je u svoje i ime Sanje Lovrenović, predsjednice Gradskog vijeća Petrinje, uputio i gradonačelnik Darinko Dumbović

 
       
13.10.2014.    
 


Za djecu programa predškole i djecu redovnog, primarnog programa odgojiteljice dječjeg vrtića Petrinjčica Zlata Begović, Danijela Ivčić, Anabela Kunert, Martina Pentek, Štefica Roksa, Dubravka Vrzan, Sanja Zagorac i Višnja Vukša, pedagoginja, pripremile su i održale predstavu „Neposlušno mače".

Priča je o malom mačetu i djeci vrlo bliska. U priči je osobito naglašena važnost poštivanja postavljenih granica i osvještavanje posljedica nepoštivanja istih. Priča pomaže djeci da prepoznaju što je potrebno znati ako se izgube, kako se snaći u nepredvidivim situacijama, te kako je važno o svojim namjerama obavijestiti odrasle koji se za njih brinu.


 
       
08.10.2014.    
 


 U našem vrtiću svake godine obilježavamo Dječji tjedan, a u tom vremenu djeca između ostalog odraslima šalju neke bitne poruke kojima ih žele osvijestiti na važnost njihovih prava.
To su poruke kojimadjeca  kažu kako imaju pravo na igru i igrališta, na obitelj, na druženje i vrijeme provedeno s roditeljima. A i gradonačelniku su dali poruke o tome što žele u svome gradu.  

 
 

 
       
10.09.2014.    
 


Petrinjski gradonačelnik je posjetio naše „klince i klinceze" i nakon obilaska je kazao: „Mogu biti zadovoljan sa stanjem koje sam vidio. Vrtići su svi osvježeni, lijepo su obojani, uvjeti standarda koji se djeci pruža u ovom trenutku su zadovoljavajući, mogu reći da je vrlo dobar. Ono što sam vidio i što je dobro, a to je energetska učinkovitost objekata gdje smo s Fondom za energetsku učinkovitost investirali bliže 500 tisuća kuna u same peći i tu smo napravili velike uštede koje trebamo kanalizirati prema standardu naše djece."
 
Još je dodao: „Ono što u budućnosti očekujemo upravo za neke nove klince koji će dolaziti je da napravimo i kandidiramo projekte u neke fondove i resorna ministarstva u vrijednosti oko pet milijuna kuna za glavni projekt vrtića. Nadam se da nećemo trebati uzimati kredit za sami vrtić, nego da ćemo uspjeti dobiti ona sredstva koja su vrlo bitna, a to su ta vanproračunska sredstva i za slijedeće godinu ako to uspijemo kandidirati, kao gradonačelnik, bit ću prezadovoljan."
„Dječji vrtić Petrinjčica pedagošku godinu započeo je 01. rujna s 81-im novim upisanim djetetom što sada broji 323-je djece u 15 odgojnih skupina. Radi se u četiri objekta, a preko ljeta uspješno smo „osvježili" i dali „novo lice" vrtićima u tri objekta, sanirali smo ulaz u središnjem vrtiću vanjskim i unutarnjim pločicama, a ugradili smo i peć na pelet u ulici Ivane Brlić Mažuranić. Ono što nam još ostaje je sanacija prilaza prema skladištima kako bi što funkcionalnije mogli započeti sezonu grijanja." – kazala je Nataša Vidović, ravnateljica vrtića.

 
       
09.06.2014.    
 Naš vrtić- skupina Kockice (odgojiteljice Marina P.Kosak i Štefica Roksa) i "Moj grad Sisak" udružili su snage i pomogli potrebitima. Mališani su prikupili donaciju hrane i higijenskih potrepština.

„Preko društvenih mreža smo otkrili Građansku inicijativu Moj grad Sisak. Vidjela sam da škole i drugi vrtići rade humanitarne akcije, stoga smo se odlučili skupiti potrepština koliko je tko mogao. Imali smo veliki odaziv i ovim putem se zahvaljujem roditeljima i mališanima što su se odazvali akciji", rekla je teta Marina Preradović Kosak koja je i pokrenula akciju prikupljanja pomoći.

Predsjednik Građanske inicijative „Moj grad Sisak" Tihomir Lavor je istaknuo kako je ovo prvi posjet Inicijative jednom od vrtića na području Petrinje. „Zahvaljujemo se svim polaznicima grupe Kockica i svim njihovim roditeljima kao i tetama na angažmanu i prikupljanju donacija", rekao je Lavor te dodaje kako će prikupljena pomoć otići potrebitima koje Inicijativa obilazi
 

09.06.2014.    
 


 Na svom prvom izletu, bile su u petak male Loptice, mlađa vrtićka skupina iz objekta „Slap", Dječjeg vrtića Petrinjčica. Tijekom cijele pedagoške godine, djeca su uz svoje odgojiteljice Anabelu Kunert i Maju Latin, marljivo provodili projekt „Važna voda", a kao završnicu projekta, posjetili su Dječji istraživalački centar u Prnjavoru Čuntićkom. U suradnji s profesorom Berislavom Ličinom, njihove odgojiteljice, osmislile su pravi mali edukativni izlet. Izletu se pridružila i Marija Fiala Žugaj, koja u Osnovnoj školi Gora radi na ekološkim projektima, a ujedno je i roditelj djeteta u toj skupini.
Izlet je započeo vožnjom autobusom, što je kod djece izazvalo osobito uzbuđenje i veselje, jer je većini od njih to bila prva vožnja autobusom. Prvo odredište njihovog izleta bila je Zelena Dolina, gdje su imali priliku vidjeti potok i baru, i uvidjeti da voda može teći , ali i stajati. Profesor Ličina, njihovu pažnju usmjerio je i na biljni i životinjski svijet u bari, što je djeci bilo zanimljivo, jer je većini to bio prvi susret s barom.
Uslijedio je i dolazak u DIC u Prnjavoru, i šetnja do rječice Petrinjčice, pri čemu je jedno dijete pitalo:
„Je li se tu Petrinjčica rodila?" Učenik Srednje škole Petrinja, Marko, uhvatio je za njih ribice, koje su potom djeca smjestila u akvarij.
Loptice su se okušale i u igri pecanja. Njihov zadatak bio je upecati mrežicama pin-pong loptice koje je profesor Ličina puštao niz Petrinjčicu. Pogledali su i prezentaciju o rasprostranjenosti vode na Zemlji i njezinoj važnosti za život, te o biljnom i životinjskom svijetu u vodi.
Osim što su djeca izletom imala priliku produbiti postojeća i usvojiti neka nova znanja, imali su priliku za odmor, igru i opuštanje u prekrasnoj prirodi. Uživali su isprobavajući nove sprave na dječjem igralištu, igrajući se loptama i skrivajući se u šatorima.
S izleta djeca su se vratila puna dojmova, koje će još danima zasigurno prepričavati. Kao sjećanje na izlet u vrtić su ponijela baru u staklenki i punoglavce, pa sada nestrpljivo iščekuju da se pretvore u žabe
 

 
       
30.05.2014.    
 


 Djeca skupine Loptice radeći na projektu „Važna voda“, saznala su koliko je važno imati pitku vodu. Kako su saznala, da na području Slavonije koje je zadesila poplava, nedostaje pitke vode, pokazala su zabrinutost za ljude koje je zadesila nevolja.Odlučili su pomoći tim ljudima i poslati im vodu. Zajedno s roditeljima donijeli su flaširanu vodu, na kojoj su poslali i svoje poruke. Na boce s vodom nacrtali su sebe, a  njihove odgojiteljice Anabela i Maja ispisale su njihove poruke za ljude u čije ruke voda stigne. U suradnji s Josipom Pavelić, koji je inicirao humanitarnu akciju „Pomozimo Slavoniji“, voda s porukama djece, otputovala je u Slavoniju.
 
       
22.05.2014.    
 
„Mali petrinjski lončari“ na državnoj Smotri projekata iz područja građanskog odgoja

 Projekt odgojne supine „Suncokreti“ pod nazivom „Mali petrinjski lončari“ uvršten je,
od strane Agencije za odgoj i obrazovanje, među devetnaest najkvalitetnijih projekata iz područja građanskog odgoja i na Državnoj smotri prikazan kao primjer vrsnog metodološkog rada i izvrsnosti u odgojno obrazovnoj praksi. Ispred stotinjak odgojnih djelatnika iz svih županija, projekt su prezentirale voditeljice - Gordana Pećirko, odgojiteljica savjetnica i Marija Pavelić Tintor, odgojiteljica. Pratila ih je pedagoginja Višnja Vukša, suradnica u projektu.
Državna smotra projekata iz građanskog odgoja obuhvaća projekte vezane uz ostvarivanje prava djece, koji rješavaju potrebe u najboljem interesu djeteta i razvijaju vještine demokratskog građanstva.
Prosudbeno vijeće, sastavljeno od stručnjaka predškolskog odgoja: prof.dr.sc. Dubravka Maleš, Mirjana Milanović, prof. mr.sc. Andrea Silić  jednoglasno  se složilo da je vrijednost projekta „Mali petrinjski lončari“ u razvijanju društvene, ljudsko – pravne, kulturološke i gospodarske dimenzije.
Najveći značaj je upravo u gospodarskoj dimenziji. Djeca s razvijala identitet,  usvajala radne navike, kao i sposobnost poštivanja i uvažavanja ljudskog rada.
Ovo je treći veliki uspjeh projekata Dječjeg vrtića Petrinjčica, ostvarenih u skupini Suncokreti i prezentiranih na Državnoj smotri projekata iz područja ljudskih prava. Nakon uspjeha „Projekta Petrinjčica“ ( 2005.g.) i projekta „ Rizničari zavičajne baštine“ ( 2007.g. ) i projekt „Mali petrinjski lončari“  je došao do samog vrha. 
To potvrđuje stručnost i kompetencije odgojnih djelatnika, kao i visoku kvalitetu rada u vrtiću Petrinjčica.
 

 
       
19.05.2014.    
 


 Nakon održanog roditeljskog sastanka skupine Mišići u objektu Izvor, organizirana je i radionica na kojoj su roditelji,uz pomoć odgojiteljica Jadranke i Dubravke,izradili mape za likovne radove djece. U mapama će se čuvati dječji radovi sve do starije skupine kada će se podijeliti djeci.
Roditelji su s veseljem izrađivali mape i na kraju se divili svojim rukotvorinama.
 

24.04.2014.    
 


 Djeca odgojna skupina Suncokreti sa svojim odgojiteljicama Marijom Pavelić Tintor i Gordanom Pećirko je povodom Dana Planeta Zemlja u dvorištu vrtića Slap zasadila stablo japanskog javora. Briga za okoliš povezala je dvije generacije Suncokreta, prošlogodišnju stariju vrtićku skupinu i ovogodišnju jasličku djecu. Prošle su godine predškolska djeca ostvarila vrijedan projekt pod nazivom „Mali petrinjski lončari“, tijekom kojeg su, prezentirajući i prodajući svoje lončarske rukotvorine na Danu otvorenih vrata vrtića i na Lovrenčevu - Danu Grada Petrinja, zaradili 760,00 kn. 
Tim novcem su, sukladno dogovoru s djecom, kupljene sadnice japanskog javora, clematisa i lavande. U sadnju su se uključili učenici cvjećarskog smjera Srednje škole Petrinja sa svojim profesorom Dragom Franić. Nova generacija Suncokreta brinut će o drvcu, zasađenim biljkama i cvijeću i na taj će način brinuti o okolišu i čuvati planet Zemlju.
 
Važno je napomenuti da je tradicijski projekt „Mali petrinjski lončari“ na Regionalnoj smotri projekata u Zaprešiću uvršten među najkvalitetnije projekte predškolske djece i bit će prezentiran na Državnoj smotri projekata iz područja Nacionalnog odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u Zagrebu.
 
Čestitamo Suncokretima, sada učenicima prvog razreda, na uspjehu njihovog projekta,  izuzetnog značajnog za naš grad.
 
Hvala djeci, njihovim roditeljima, učenicima i profesorima Srednje poljoprivredne škole, kao  i svim građanima Petrinje, što su nas podržavali i sudjelovali u našim aktivnostima. 

 
       
24.04.2014.    
 


 U „Zelenom tjednu“, mlađu odgojnu skupinu „Loptice“, u objektu „Slap“, posjetio je stručni suradnik za zaštitu okoliša Grada Petrinje, Mihael Jurić. U suradnji s odgojiteljicama skupine „Loptice“, Anabelom Kunert i Majom Latin, gospodin Jurić pripremio je eko radionicu „Što sve voda može“, i na taj način uključio se u projekt „Važna voda!“, koji se u skupini odvija od početka pedagoške godine. Kroz prezentaciju, Mihael Jurić, približio je djeci na njima blizak način kruženje vode u prirodi, postojanje različitih vrsta vode,  čaroliju vode kroz postojanje agregatnih stanja, ali im obratio pažnju na važnost brižnog i pažljivog odnosa prema vodi. Djeca su imala priliku aktivno sudjelovati u razgovoru, a gospodina Jurića, iznenadila su svojim znanjima koja su stekla kroz rad na projektu. Pokazala su stručnom suradniku za zaštitu okoliša i malu enciklopediju „Važna voda“, koju sa svojim roditeljima marljivo izrađuju, a na koju su jako ponosni. Nakon prezentacije uslijedili su mali pokusi s vodom, voda putuje i nosi boje, te istraživačke aktivnosti s prljavom i čistom vodom, s ciljem da  kod djece pobude zanimanje za znanost.  Na kraju druženja, djeca su gospodinu Jurić, predala malu zahvalnicu u obliku kapljice vode za sudjelovanje na projektu koji sa svojim odgojiteljicama vrijedno provode, a koji će nadaju se i kod ostalih potaknuti važnost očuvanja vode.
 
       
17.04.2014.    
 


 Predstava „Snjeguljica i Ružica“ u izvedbi Malog putujućeg lutkarskog kazališta u sklopu u Udruge „Val“, održana je za djecu redovnog programa i programa predškole u dječjem vrtiću Petrinjčica.
Predstava je rađena po načelima waldorfske pedagogije, komornog je tipa. Sudjeluju dvije osobe: pripovijedač i animator, koji su prisutni i vidljivi tokom čitave predstave. Predstava se  izvodi na stolu na kojem je postavljena scena. Počinje uz muziku ( lira). Nakon toga diže se „zastor“, odnosno otkriva se scena. Počinje čarolija  i izaziva reakciju kod djece: „ vaauuu“.
Scenografija je vrlo jednostavna i realizirana od prirodnih matarijala, kao i stajaće lutke. Lutke su ručno izrađne i visoke  do 30 cm. Na njima nisu označene oči, nos i usta, kako bi djetetova mašta imala potpunu slobodu. Dijete može „vidjeti“ kako plače, smije se ..., lutku kao prijatelja. 
Svijet bajke u koju je ove predstava uronjena, razvija kod djece intuiciju i maštu, kao protutežu često tehnološkom okruženju u kojem sve više borave naša djeca.    
Glavna poruka  djeci, a i odraslima : Kako  se sve može pretvoriti u sreću kada se riješimo opake strane svoje naravi.  
 

 
       
07.04.2014.    
 
IZLET U DIC PRNJAVOR ČUNTIĆKI: UČIMO I ŽIVIMO ZDRAVO

  Djeca odgojnih skupina Žabice i Zvjezdice iz Dječjeg vrtića Petrinjčica  sa svojim odgojiteljicama: Slavica Cerjak,  Ilka Dumbović, Jelena Fiala , Nada Kollić , Ivana Ćuk, višea medicinska sestra i pedagoginja  Višnja Vukša,  posjetila su DIC-Prnjavor Čuntićki. Profesor Berislav Ličina je  djeci na prihvatljivi način objasnio da  čuntićka kula-gradina uskoro slavi 500 godina! Saznali smo kako su ljudi nekada živjeli u malim drvenim kućama,bavili se poljoprivredom,bili sretni i zadovoljni. Posebno je djeci bila zanimljiva povjesna  priča o samom nastanku kule, ratu s turcima,  te obrana sela. Poslušali smo  legendu o zmaju,  tražili zakopano blago.
Posjetili smo franjevački samostan star 800godina.Dočekao nas je franjevački pater Petar i s radošću otvorio nam crkvu Svetog Antuna.
Penjanje do kule je veliki napor i izazov, ali i spuštanje. Uživanje u zelenilu, procvjetanim voćkama, pjevu  ptica pratilo je cijelo  naše putovanje. U dječjem istraživačkom centru igrali smo se na obnovljenom igralištu, trčali livadom, pecali ribe,  upoznali se sa određivanjem vremena uz pomoć sunčanog sata . Posjetili smo Petrinu baku Anu i uživali u njezinom voćnjaku, krafnama i razgovoru.
Obogatili smo znanje djece  o našem zavičaju i poticali smo pozitivan odnos prema prošlosti,  kao ljubav i brigu prema prirodi. Nadamo se da će djeca odraslima prenijeti priče o tome što su vidjeli i doživjeli, da se ne zaboravi tradicija našeg kraja koja je udaljena  samo 10-ak km.  od  našeg Grada Petrinje.
Zahvaljujemo prof.Berislavu Ličini i roditelju Goranu Išeku što su nam omogućili ugodan i koristan boravak u prirodi. Izlet smo završili pjesmom uz tamburicu:
 
„Gdje si bila  curice,
Curice, curice?
Kod bakine kućice,
Kućice, kućice.
Što si tamo radila,
Radila, radila?
Cvijeće sam joj sadila,
Sadila, sadila.
Sa rukama, šap, šap, šap,
Šap, šap, šap, šap, šap, šap.
Sa nogama, tap, tap,tap,
Tap, tap, tap, tap, tap, tap.
No , no, no, no, ti, ti, ti, 
Mi ćemo se voljeti.
No, no, no, no, ti, ti, ti,
Mi ćemo se voljeti.
 

 
       
03.04.2014.    
 


 Djeca skupine „Loptice“ jako vole slikovnice i knjige, pa su stoga sa svojim odgojiteljicama Anabelom Kunert i Majom Latin, odlaskom  na Dječji odjel knjižnice, obilježile Međunarodni dan dječje knjige.
U knjižnici ih je dočekala knjižničarka Katica Pucović, koja je djeci tom prilikom pročitala slikovnicu Petra slavi Uskrs. Djeca su sa zanimanjem pratila slikovnicu, a potom su ukrasila izrezane oblike jaja koje je knjižničarka Katica pripremila za njih.
Kako je skupina „Loptice“ član knjižnice, posjet je iskoristila da vrati posuđene knjige i posudi nove, koje će im njihove odgojiteljice čitati, i na taj način poticati i razvijati ljubav  prema čitanju, kao i naviku korištenja knjižnice.
Posjet knjižnici bio je i prilika da djeca predstave svoju enciklopediju „Važna voda!“, koju u sklopu projekta o vodi, marljivo izrađuju sa svojim roditeljima.
Kao zahvalu za posjet i sjećanje na druženje s malim Lopticama, djeca i odgojiteljice, poklonile su Dječjem odjelu knjižnice, slikovnicu „Čemu služi voda?“, također nastalu radom na projektu „Važna voda!“.
Na kraju druženja knjižničarka je djecu iznenadila smokićima, koje su djeca u slast pogrickala.
 

 
       
27.03.2014.    
 


 Muzej za umjetnost i obrt pozvao je djecu dječjeg vrtića Petrinjčica na izložbu naslova Radovan Tajder .Arhitektura / Arhitekt, arhitekte po čijem je projektu izgrađen objekt vrtića u ul. Milana Dujnića , kako bi djeca upoznala arhitektu koji je gradio njihov  vrtić.
 I tako je 50-tak djece u pratnji odgojiteljica Vesne Brebrić, Marije Maričković, Zorke Marković, Tatjane Popović, pedagoginje Višnje Vukša i ravnateljice Nataše Vidović posjetilo zanimljivu izložbu. Pedagoški odjel MUO –a osmislio je poseban program koji se sastojao od stručnog vodstva  u muzeju i kreativne radionice, na kojoj su djeca crtala , „projektirala“ svoje kućice. Djeci je predstavljen kompletan opus ovog arhitekte, ali i njegove „tekice“-svojevrsni intimni dnevnici koje je počeo pisati još u gimnazijskim danima. Djeca su vrlo rado i s ponosom u tekicu arhitekte Radovan Tajdera crtala  vrata , prozore , kako bi inspirirali arhitektu u nekom  svom budućem projektu.  
Najveće oduševljenje je bilo kad smo došli do dijela muzeja na čijim zidovima je bio predstavljen projekt i fotografija našeg vrtića. 

 
       
07.03.2014.    
 
U GOSTIMA NA 1.VELIKOM DJEČJEM KARNEVALU U CEROVLJU

 Djeca dječjeg vrtića Petrinjčica iz odgojne skupine Pčelice sa odgojiteljicama Anamarijom Josić, Danijelom Ivičić , Marianom Matković i ravnateljicom Natašom Vidović otputovala su u subotu, 1.ožujka 20014g. na 1.Veliki dječji karneval u Cerovlje kraj Pazina.
Nakon ugodne vožnje autobusom i dolaska dočekali su ih veseli štrumfovi,Štrumfeta, Papaštrumf, Gargamel i klauni. Uveli su djecu u veliki, grijani šator, gdje su se na pozornici izmjenjivale maskirane skupine djece, kojih je bilo 20-tak.
Naše Pčelice su ovom prigodom bile male patkice sa mamom patkom i ružnim pačetom. Na pozornici su otplesali pačji ples, a publika se veselo priključila veselom ritmu. Nakon druženja, pjesme, plesa i igre domaćini su ih počastili ručkom. U veselom raspoloženju pozdravili su se sa svojim domaćinima, do slijedećeg viđenja.
Naime , Cerovljani su pozvali djecu i njihove odgojiteljice da dođu u proljeće i upoznaju znamenitosti njihova zavičaja. A i naše patkice su pozvale djecu Cerovlja u posjet našem Gradu Petrinji.
 

 
       
27.02.2014.    
 


 U vrijeme Valentinova djeca rado jedni drugima crtaju srca, cvjetiće, sunce, leptiriće...
Tako su djeca odgojne skupine „Zvjezdice“ iz objekta Slap sa svojim odgojiteljicama Slavicom Cerjak i Jelenom Fiala   odlučila nacrtati zajednički rad na temu priče „Zaljubljeni žabac“ i poslati ga poštom na RTL Kockicu. Priču o zaljubljenom žabcu su danima prepričavala, a onda ih je iznenadio poziv sa RTL Kockice da im dolaze u goste.  Maskirana djeca dočekala je ekipu RTL Kockice, Davora Balažina i Ivana Kralja, te su s njima proveli ugodno druženje uz priču „Zaljubljeni žabac“. Likovni rad, na ponos sve djece, izložen je  na zidu redakcije RTL Kockice.
Djeca odgojne skupine „Žabice“ iz objekta Izvor  sa svojim odgojiteljicama  Ilkom Dumbović i Nadom Kolić izradile su trodimenzionalnu kockicu, pa je ekipa RTL Kockice posjetila i njih. Druženje je proteklo u pjesmi, plesu, zanimljivom razgovoru, a kako je u našem gradu vrijeme poplave djeca su kroz igru izvjestila o stanju u našem gradu.  Vrijeme je karnevala, vrijeme poklada, pa je ekipa RTL Kockice počastila djecu krafnama, koju su djeca u slast pojela.
 

 
       
21.02.2014.    
 


 DJECA ZA DJECU
 
-MLADA, TALENTIRANA GLUMAČKA EKIPA POSJETILA VRTIĆ-
 
 
DV Petrinjčica su posjetili učenici 4.b razreda OŠ Mate Lovraka Petrinja sa svojom učiteljicom Ljiljanom Sigur. Uljepšali su dan i razveselili mališane sa predstavom Pijetao, mačak i lija (Klaudija Dujlović- mačka, Ana Karaula- lija, Toni Olujić- pripovjedač, Ivan Pejaković- pjetlić). Upravo su se s tim igrokazom učenici uspješno predstavili na županijskom Lidranu, gdje su dobili pohvalne komentare za kulise, maske i scenski izraz. S obzirom da se ova priča često obrađuje u predškolskom uzrastu rado su se odazvali na poziv odgojitelja DV Petrinjčica. Djeca i odgojitelji u objektu Izvor su uživali u igrokazu želeći pomoći jednom pjetliću tjerajući lukavu liju. Ovo je jedan lijep primjer suradnje vrtića i OŠ Mate Lovraka na obostrano zadovoljstvo djece i djelatnika
 

 
       
13.02.2014.    
 


 3. Festival srca za obilježavanje Svjetskog dana bolesnika započeo je suradnjom sa skupinom Pčelice i njihovim odgojiteljicama Dijanom Plevanč i Anamarijom Josić, te udrugom Veliko srce malom srcu, Podružnica Sisačko-moslavačke županije. Spretne ruke mališana prenjele su predivnu poruku o vrijednosti ljubavi i darivanju uz lijepa želje za ozdravljenje. Izrađivali su čestitke i crtali srca uz poruku "Volim te". U veselom okruženju i druženju. Pčelice su se složile da su riječi "Volim te" najvažnije na svijetu. Svojim radovima sa srcima za bolesnu djecu koja imaju bolesno srce od rođenja iskazali su želju za njihovim brzim ozdravljenjem. Čestitke će biti uručene članovima udruge Veliko srce malom srcu za potrebe malenih pacijenata pri KBC Zagreb, Klinike za pedijatriju, Odjel dječje kardiologije.
Pčelice šalju puno zagrljaja malim  prijateljima uz poruku "Volim te"
 

 
       
13.02.2014.    
 


Povodom Valentinova u objektu Izvor odgojiteljice su pripremile igrokaz za djecu pod nazivom Lijek za medvjeda. Djeca su imala priliku čuti priču o medvjedu koji je mislio kako je teško bolestan. Bio je tužan i jadan sve dok nije sreo doktoricu medvjedicu koja ga je izliječila svojim dodirom i blizinom. Djeca su uživala u igrokazu koji je završio uz veselu pjesmicu - E moj medo.
 
       
  Dječji vrtić Petrinjčica, centralni objekt Izvor: 044 / 815 134, područni objekt Slap u ulici I.B. Mažuranić: 044 / 813 160,
područni objekt Kapljica u ulici D. Petrovića: 044 / 816 134, područni objekt Duga u ulici Z. Kuhara bb: 044 / 813 572